Trivulzio-getijdenboek, vijftiende eeuw

Trivulzio-getijdenboek, vijftiende eeuw (KB)

Trivulzio-getijdenboek, vijftiende eeuw (KB)

Expositie Topstukken KB

In 2002 krijgt de Koninklijke Bibliotheek een kostbaar getijdenboek ten geschenke. Met een geschatte waarde van zes miljoen euro is dit het duurste particuliere geschenk dat ooit aan een culturele instelling in Nederland aangeboden is. Het maakte eens deel uit van de verzameling van de prinsen van Trivulzio te Milaan.

Een getijdenboek is in de late Middeleeuwen het belangrijkste gebedenboek voor leken en wordt vaak in opdracht vervaardigd. De middeleeuwse eigenaar van het Trivulzio-getijdenboek is niet bekend. Hij bezit echter de middelen om een kostbaar handschrift te laten vervaardigen. Hij heeft ook een voortreffelijke smaak, want hij laat de miniaturen en de overige verluchting aanbrengen door de meest vooraanstaande schilders van zijn tijd.

Lees meer via www.kb.nl of blader online in het Trivulzio-getijdenboek.

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer het vijftiende-eeuwse Trivulzio-getijdenboek. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Zicht op het complex - Foto: CC/David Sessoms
Tombe van Askia, Mali - Foto: CCHet Afrikaanse…
De gevangenneming van prins Diponegoro door generaal De Kock – Nicolaas Pieneman, 1830 (Rijksmusem)
Momenteel is een discussie gaande over het opstellen van een zwarte canon

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: