Onderwerp: Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog op Historiek

Als we het in Nederland over 'de oorlog' hebben, gaat het normaal gesproken over de Tweede Wereldoorlog. In onze buurlanden ligt dat net wat anders. De Tweede Wereldoorlog is echter onmiskenbaar een oorlog die in heel Europa, maar ook daarbuiten, diepe sporen achter heeft gelaten. Ook vanwege de rassenwaan van de nazi's die uitmondde in de Holocaust.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

⇩ Gelijk naar recente WOII-berichten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden twee allianties – de asmogendheden en de geallieerden – lijnrecht tegenover elkaar. In Europa gaat vaak de meeste aandacht naar de strijd die op het Europese continent werd geleverd, maar ook elders – bijvoorbeeld in de voormalige kolonie Nederland-Indië – vielen vele slachtoffers. De oorlog van 1940-1945 was dan ook een echte wereldoorlog.

Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchngTijdens de Tweede Wereldoorlog vielen er in totaal tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer twee derde van alle slachtoffers was burger. Belangrijk onderdeel van de oorlog is de massale vervolging van Joden, maar ook bijvoorbeeld zigeuners, homoseksuelen en jehovah's getuigen. Vervolgden werden door de nazi's veelal opgepakt in ondergebracht in kampen. Sterke gevangenen werden geselecteerd voor dwangarbeid. Ouderen, kinderen en zieken werden in verschillende kampen direct gedood. Voorbeelden van grote vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog zijn Auschwitz, Treblinka en Sobibor. Tegen het eind van de oorlog probeerden de nazi's de bewijzen van de vernietiging zoveel mogelijk uit te wissen.

Artikelen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook besprekingen van historische boeken over de oorlog, nieuws over oorlogsmisdadigers en verhalen over bijvoorbeeld nazi-kopstukken als Adolf Hitler, Joseph Goebbels en Heinrich Himmler. Aangrijpende stukken over Jodenvervolging vind je ook via deze pagina.

Bekend boek over de Tweede Wereldoorlog

Kopstukken van de Tweede Wereldoorlog

Heinrich Himmler in 1942

Heinrich Himmler in 1942

Adolf Hitler
Eva Braun
Winston Churchill
Joseph Goebbels
Heinrich Himmler
Hermann Göring
Benito Mussolini
Jozef Stalin
Adolf Eichmann
Harry Truman
Anton Mussert
Anne Frank

→ Bekijk hier de volledige lijst bekende personen uit de Tweede Wereldoorlog

Video voor jeugd

Klokhuis over de Tweede Wereldoorlog (video – 15 minuten)

Belangrijke onderwerpen

De meidagen van 1940
Bombardement op Rotterdam
Concentratiekampen in Nederland
De wereld maakt kennis met de atoombom
Vernietigingskamp Auschwitz
Slag om Arnhem
Mein Kampf – Het verboden boek van Adolf Hitler
Nationaal-Socialistische Beweging (NSB)
De Jodenster – Symbool van de Jodenvervolging
Jodenvervolging
Marinus van der Lubbe (1909-1934) en de Rijksdagbrand
De Birma-spoorlijn
Nationaal-socialistische propaganda
Artikelen over de Waffen SS
Hakenkruis

Promoot deze rubriek:

Recente artikelen: