Verdwenen schilderij Vincent van Gogh na 40 jaar teruggevonden

Een ander cipres-schilderij van Vincent van Gogh

Een ander cipres-schilderij van Vincent van Gogh

In Spanje is een schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) teruggevonden. Het werk verdween zo’n veertig jaar geleden en sinds die tijd was onduidelijk waar het zich bevond.


Het gaat om het werk Cipres, lucht en platteland dat de kunstenaar in 1889 in het zuiden van Frankrijk maakte. Het schilderij werd onlangs door de Spaanse belastingdienst gevonden in een kluis. Dat het om een echte Van Gogh gaat blijkt onder meer uit verschillende waarmerken achterop het doek, onder meer van het Rijksmuseum (1944) en het Instituut voor Kunstgeschiedenis in Wenen (1974).

Het schilderij verdween veertig jaar geleden uit het laatstgenoemde instituut dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit Wenen. Het is niet duidelijk hoe het werk in de Spaanse kluis terecht is gekomen. De kluiseigenaar zegt dat hij het schilderij voor iemand bewaarde, maar voor wie is niet duidelijk. De zaak wordt momenteel onderzocht, zo meldt de Spaanse krant El Mundo.

De waarde van het schilderij, dat een afmeting heeft van 35 bij 32 centimeter, is niet bekend.

- advertentie -
Georges Seurat, Le Cirque, 1891 (Musée d’Orsay, Parijs)
Seurat. Meester van het Pointillisme Georges Seurat, Le…
Het doorijzen van de Karnemelksloot bij Naarden, januari 1814. Olieverf op doek (99 cm – 131 cm) door Pieter Gerardus van Os uit 1814/1815. Collectie Rijksmuseum te Amsterdam.
De ontruiming van Naarden Toen Napoleons troepen vanaf november 1813 de Noordelijke…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: