De verloren kunstcollectie van koning Willem II

Nicolaas Pieneman, Portret van koning Willem II, 1849, Staatsmuseum Hermitage, St. Petersburg

Nicolaas Pieneman, Portret van koning Willem II, 1849, Staatsmuseum Hermitage, St. Petersburg

Koning Willem II legde een grote kunstcollectie aan, maar die ging voor Nederland verloren. Het Dordrechts Museum heeft nu een internationale tentoonstelling samengesteld waarin een belangrijk deel van de collectie weer is samengebracht. Dinsdag is deze bijzondere tentoonstelling in de Hermitage in Sint Petersburg in première gegaan.

Koning Willem II regeerde ons land maar kort, van 1840 tot 1849. Wat het Dordrechts Museum betreft mag hij echter wel een kleurrijke koning genoemd worden:


Hij staat in het collectieve geheugen gegrift als de ‘Held van Waterloo’ en echtgenoot van de Russische tsarendochter Anna Paulowna. Willem II was echter ook één van de grootste kunstverzamelaars die ons land ooit gekend heeft. Zijn verzameling moest echter kort na zijn dood noodgedwongen worden geveild en zo verdwenen Rembrandts, Da Vinci’s en Memlings veelal naar het buitenland waaronder ook de Hermitage in St. Petersburg.

In het kader van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk heeft het Dordrechts Museum een “representatief deel” van de collectie weer bij elkaar gebracht in een internationale tentoonstelling. Deze is dinsdag geopend in de Hermitage in Sint Petersburg.

De tentoonstelling is er onderdeel van het Nederland-Rusland jaar en geeft met veel portretten, zilver, juwelen, meubels en kleding een beeld van de pracht en praal aan het hof van Willem en Anna.

- advertentie -

Willem II – Kunstkoning

Vanaf 2 maart is de tentoonstelling, onder de noemer Willem II – Kunstkoning, te zien in het Dordrechts Museum. Tot slot zal de collectie doorreizen naar Villa Vauban in Luxemburg, waar Willem II groothertog was. Volgens het Dordrechts Museum gaat het om de grootste tentoonstelling die ooit in Dordrecht is georganiseerd.

Gerelateerde boeken:

Afb: Museum Boerhaave
Afb: Museum BoerhaaveEind dit jaar komt Museum Boerhaave
Tekening van Deshima - Foto: Rijksmuseum AmsterdamHet Rijksmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: