Zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het leven niet waard

In Ermelo wordt woensdagavond een boek gepresenteerd over de ontwikkelingen in Nederlandse zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boekje wordt uitgegeven door de Stichting Sobibor.

Het boek, getiteld Het leven niet waard, een geschiedenis van rassenwaan, is geschreven door Janneke de Moei. Zij werd door de Stichting Sobibor benaderd nadat twee cliënten van de Ermelose zorginstelling ’s Heerenloo samen met hun begeleiders enkele jaren gelden een herdenkingsreis van de stichting hadden bijgewoond.De cliënten legden in Sobibor vier stenen voor de twaalf bewoners van ’s Heeren Loo. Deze twaalf bewoners, mensen met een verstandelijke beperking, waren in april 1943 in Sobibor omgebracht.

Naar aanleiding van de herdenkingsreis besloot Stichting Sobibor om Janneke de Moei te vragen een boekje samen te stellen over de ontwikkelingen in zowel de Duitse als de Nederlandse zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze schrijft onder meer over het moordprogramma Aktion T4 in Duitsland en over de strijd van de zorginstellingen in het bezette Nederland. Het boekje wordt woensdagavond gepresenteerd in de Immanuëlkerk in Ermelo.

Omroep Gelderland in gesprek met de voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Ermelo:

Marcus Frederik de Vries - Foto: Christie'sBij Christie's Amsterdam…
Augusta ChiwyHet levensverhaal van een Belgisch-Congolese verpleegster die tijdens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: