Dark
Light

350 topstukken uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum

Drijfveer – 100 jaar verzamelen
Auteur:
2 minuten leestijd
Gezicht op het IJ door Reinier Rooms, 1664 - Scheepvaartmuseum
Gezicht op het IJ door Reinier Rooms, 1664 - Scheepvaartmuseum

De collectie van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bestaat honderd jaar. Om die reden heeft het museum een tentoonstelling samengesteld met 350 bijzondere objecten uit de jubilerende collectie.

De tentoonstelling, getiteld Drijfveer – 100 jaar verzamelen, wil ook vertellen waarom er verzameld wordt. Volgens het museum is verzamelen een oerdrift:

“In de oertijd moest de mens wel verzamelen om te kunnen overleven. Tegenwoordig is verzamelen vaak een hobby, soms een beroep of een dwangmatige passie. Eén op de drie mensen verzamelt ‘iets’, van bierviltje of postzegel tot maritieme objecten.”

Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is het schilderij ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn’ te Amsterdam, uit 1664 van Reinier Nooms, alias de Zeeman. Dit schilderij is met deze tentoonstelling voor het eerst te zien in het Scheepvaartmuseum en toont een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van het Scheepvaartmuseum. Museumdirecteur Michael Huijser:

’Precies 100 jaar geleden ontstond de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Een destijds particulier initiatief om onze maritieme geschiedenis blijvend te kunnen tonen, voor jong en oud. We zijn er trots op deze collectiegeschiedenis juist nu te onthullen en stil te staan bij de mensen die hieraan hebben bijgedragen’.

Campagnebeeld van de tentoonstelling
Campagnebeeld van de tentoonstelling

De tentoonstelling heeft vier zalen die de sociologische drijfveren van het verzamelen vertegenwoordigen. Het museum:

“Dit zijn de verzameldriften van de mens. Het zijn deze driften die in grote mate bepalen welke nautische objecten verzameld werden en wat de waarde is van deze spullen. Alhoewel de verzamelaar zelf over de waarde misschien wel anders denkt… De ‘hamsteraar’ versus de ‘topstukkenjager’ en van vreemde snuisterijen tot iconische werken. Aan het einde van de tentoonstelling kijken we naar het heden en de toekomst. Hoe zal de collectie zich verder ontwikkelen en welke maritieme werken zijn onlangs in de collectie opgenomen?”

Welgestelde Amsterdammers

In 1916 werd de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum opgericht. Een aantal welgestelde Amsterdammers sloeg de handen ineen om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, in Nederland en daarbuiten, te doen beseffen welke rol de Nederlandse scheepvaart in de wereld speelt en heeft gespeeld. Het huidige Scheepvaartmuseum is de vrucht van dit particuliere initiatief.

De tentoonstelling is te zien van 1 oktober 2016 tot en met 2 juli 2017. Bezoek voor meer informatie de website van het museum.

Boek: Het Scheepvaartmuseum – Verhalen over de zee in 100 iconen

×