36,6 miljoen voor tekening Rafaël

Hoofd van een apostel – Rafaël, 1519
In Londen is woensdag een tekening van de Italiaanse Renaissancekunstenaar Rafaël geveild voor een bedrag van 36,6 miljoen euro. Veilinghuis Sotheby’s heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om de tekening Hoofd van een apostel. Rafaël maakte deze tekening in 1519 als voorbereiding voor het religiestuk De Transfiguratie dat momenteel in het Vaticaans Museum in Rome hangt. Dat de tekening veel op zou brengen werd verwacht. Sotheby’s schatte de waarde tussen de 12 en 18 miljoen euro.


Aan de verkoop deden verschillende grote verzamelaars mee. Aan het eind waren er nog twee over. Deze telefonische bieders waren maar liefst zeventien minunten in een strijd verwikkeld. Uiteindelijk werd het stuk afgehamerd op 36,6 miljoen euro.

Rafaël (1483-1520) maakte onder meer fresco’s voor de privévertrekken van de paus, de zogenaamde ‘Stanze’. Verder is hij onder meer beroemd geworden met zijn Madonnna’s, schilderijen van Maria met het kind Jezus.

Op dit moment is in het Teylers Museum in Haarlem een overzichtstentoonsteling te zien met werk van de beroemde renaissance-kunstenaar.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: