In het Archeologiehuis Zuid-Holland ligt een met raadsels omgeven massagraf uit de Bronstijd, waarvan duidelijk is dat de mensen in het graf door geweld om het leven kwamen. De komende tijd wordt deze moordzaak nader onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn onderwerp van een tentoonstelling die vanaf april 2014 te zien zal zijn.
In 1987 werd in Wassenaar een ongeveer vierduizend jaar oud graf met daarin twaalf tegelijkertijd begraven mannen, vrouwen en kinderen ontdekt. Bij twee mannen werden houwsporen vastgesteld; een ander had een vuurstenen pijlpunt in de borstkas. Nog altijd zijn er veel vragen rondom de mensen in dit graf. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk waarom deze personen zo gewelddadig aan hun einde kwamen.
De mogelijkheden van isotopenonderzoek waren in 1987 nog onbekend, inmiddels is daar veel ervaring mee opgedaan. Onderzoek van onder andere koolstof- en stikstofisotopen kan inzicht geven in het voedselpatroon, of informatie verschaffen over de herkomst van de slachtoffers. Omdat deze isotopen het best bewaard blijven in de tanden, is van zes individuen uit het graf een tand uitgenomen. Onderzoeksters van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam voeren in de komende maanden het onderzoek naar de isotopen uit.
Cold Cases in de archeologie
De resultaten van het onderzoek worden in april 2014 onthuld in een tentoonstelling over de toepassing van forensische technieken in de archeologie. Door middel van DNA-onderzoek, gezichtsreconstructies en isotopenonderzoek kunnen aan zowel oude als nieuwe vondsten spectaculaire ontdekkingen worden gedaan. Sommige voorouders krijgen letterlijk een gezicht.
In het Archeologiehuis Zuid-Holland, gevestigd in een reconstructie van een Romeinse villa bij Archeon in Alphen aan den Rijn, zal de tentoonstelling, getiteld ‘Cold Cases in de archeologie’, vanaf april 2014 te zien zijn. In het Archeologiehuis zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie –waaronder het massagraf van Wassenaar- te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties.