670.000 euro voor penseeltekening Peter Paul Rubens

Bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen is maandag een zeldzame penseeltekening van Peter Paul Rubens geveild voor een bedrag van 670.000 euro. Op de tekening, een studie van een Arabische ruiter, is de handtekening van Rubens’ bekende leerling Anthony van Dyck te zien, maar volgens kenners gaat het toch om een stuk van Rubens zelf.

Zelfportret van Peter Paul RubensWie het stuk gekocht heeft, is niet bekend. Wel duidelijk is dat er ook geboden is door geïnteresseerden uit het buitenland. Mocht een buitenlander de tekening hebben gekocht, dan is echter maar de vraag of het werk België mag verlaten. De Vlaamse regering erkende de tekening van Rubens eerder namelijk als topstuk.

Vanwege het zogenaamde Topstukkendecreet heeft de koper toestemming van de overheid nodig om het werk naar het buitenland te brengen. Mocht die toestemming er niet komen, dan kan de nieuwe eigenaar wel van de overheid eisen dat die de tekening van hem koopt tegen de huidige marktwaarde. Als de overheid dat geld niet wil neerleggen, dan mag de koper het stuk alsnog meenemen naar het buitenland.

Het veilinghuis schatte vooraf dat de tekening tussen de 300.000 en 500.000 euro op zou brengen. Dit werd uiteindelijk dus een stuk meer. Volgens veilinghuis Bernaerts blijft de tekening waarschijnlijk in België en is de koper geen buitenlander. De koper wil voorlopig anoniem blijven.

- advertentie -

Overzicht: Boeken over Peter Paul Rubens

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: