Dark
Light

900 jaar oud slagzwaard gevonden in Nieuwegein

Auteur:
2 minuten leestijd
Foto van het gevonden slagzwaard
Foto van het gevonden slagzwaard (Gemeente Nieuwegein)

Op een bedrijventerrein in Nieuwegein hebben archeologen eerder dit jaar een slagzwaard van ongeveer 900 jaar oud gevonden. Het gaat om een ridderzwaard van 118 centimeter lang met een houten handvat en leren schede. Dat meldt de gemeente Nieuwegein in een persbericht.

Met hulp van de koolstofdateringsmethode is vastgesteld dat het zwaard tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Ook de naam van de maker van het zwaard is nog leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’). Dit was waarschijnlijk een meestersmid uit het beneden-Rijngebied, die rond het jaar 1100 actief was. Er zijn meer zwaarden van hem bekend, maar geen van alle zo goed bewaard als die van Nieuwegein. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen:

+ IN NOMINE DOMINI + (‘in naam van de heer’)

Middeleeuws meer

In het gebied waar het zwaard is gevonden lag in de middeleeuwen een meer, waar veel werd gevist. Er zijn fuiken, visweren, harpoenen, vishaakjes en netverzwaarders voor aan visnetten gevonden. Daarnaast heeft de opgraving diverse wapens, dierenbotten en houten voorwerpen opgeleverd. Het zwaard is op vrijdag 29 mei van dit jaar gevonden en vervolgens geconserveerd en gedateerd door ArcheoCare. Op dit moment wordt nog verder onderzoek gedaan, net als naar de andere vondsten uit het middeleeuwse meer. Het duurt daarom nog even voordat het zwaard voor publiek te zien is. Het is nog niet bekend waar het zwaard tentoongesteld wordt.

Detail van het zwaard
Detail van het zwaard (Gemeente Nieuwegein)

Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede.

Gebruikssporen

Het zwaard vertoont gebruikssporen. Op basis van een diepe impactdeuk op de kling concluderen archeologen dat het wapen tijdens een gevecht is beschadigd. Voor deze deuk moet aanzienlijke kracht zijn gebruikt. Ook zijn krassen op de zijkant zichtbaar. Het feit dat de deuk niet is weggeslepen, kan betekenen dat het is toegebracht vlak voordat het zwaard in het meer terecht kwam.

Ook interessant: 6000 jaar oud babygraf ontdekt in Nieuwegein
Overzicht van boeken over de Middeleeuwen

×