Dark
Light

6000 jaar oud babygraf ontdekt in Nieuwegein

Ontroerende archeologische vondst
2 minuten leestijd
Afb: RAAP - Reconstructie door Archeo3D
Afb: RAAP - Reconstructie door Archeo3D

Archeologen hebben een unieke ontdekking gedaan bij een steentijdvindplaats van de Swifterbantcultuur in Nieuwegein. Ze ontdekten een jonge vrouw met een baby in haar arm. De baby is tussen de 0 tot 6 maanden oud geworden. De vondst kwam aan het licht bij het ontrafelen van de geheimen van de vier skeletten die 6000 jaar lang in de klei verborgen hadden gelegen op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein. Nog niet eerder werd in Nederland zo’n oud babygraf ontdekt.

Afb: RAAP
Afb: RAAP
De vindplaats in Nieuwegein is met ruim 136.000 goed geconserveerde vondsten een van de meest vondstrijke Swifterbantvindplaatsen tot nu toe in Nederland. Het skelet van de jonge vrouw werd onlangs onderzocht. Bij toeval ontdekte men dat de vrouw, die tussen de twintig en dertig jaar oud werd, een baby in haar arm heeft. Archeologisch bureau RAAP:

“Eerder was al opgevallen dat de linkerarm van de vrouw recht langs haar lichaam lag, maar dat haar rechterarm gebogen lag in een knik. Dit was opmerkelijk, omdat bij de Swifterbantcultuur een begravingshouding met gestrekte armen en benen gebruikelijk is. Nu blijkt er voor deze afwijking een even fascinerende als ontroerende reden te zijn: bij de rechterarm van de vrouw liggen de botfragmenten van een baby.”

Oudste baby van Nederland

Reconstructie door Archeo3D
Reconstructie door Archeo3D
Er zijn delen van de sleutelbeentjes, de schedel, een pijpbeen en de kaak met gebitselementen teruggevonden. Volgens archeologen gaat het om de ‘oudste baby van Nederland’. Volgens archeoloog Helle Molthof vergaat botmateriaal van zeer jonge kinderen en baby’s relatief snel in de grond. De vondst van de baby uit de Swifterbantcultuur is daarom erg bijzonder.

“In Nieuwegein lag de vindplaats onder twee meter klei en veen. Voor ons niet makkelijk om ze ‘boven water’ te krijgen, maar dit heeft wel voor een heel goede conservering gezorgd. Daardoor is botmateriaal bewaard gebleven, zelfs na 6000 jaar in de bodem, met als resultaat deze unieke vondst! Het is heel indrukwekkend om de kleine melktandjes (< 7 mm) van de baby na 6000 jaar in de klei te ontdekken en te zien hoe erg die lijken op de melktandjes die bij vele gezinnen thuis in luciferdoosjes worden bewaard.”

Of de baby (en misschien ook de vrouw) overleed bij de geboorte is niet duidelijk. De net niet doorgekomen melktanden wijzen erop dat het kindje 0 tot 6 maanden oud is geworden. Het kan dus zowel bij de geboorte zijn overleden, als enkele maanden daarna. Het ligt voor de hand dat de jonge vrouw de moeder is van de baby. Aan de hand van DNA-onderzoek hoopt men binnenkort het geslacht van de baby te kunnen achterhalen.

Lees ook: Swifterbantcultuur (5100-3400 v.Chr.)
…en: Een innige omhelzing van 5800 jaar oud
Boek: Onze vroegste voorouders

×