Ahmed III (1673-1736), de drieëntwintigste sultan van het Ottomaanse Rijk. Regeerde van 1703 tot 1730.
Ahmed III werd op 30 december 1673 geboren in Istanboel als de zoon van sultan Mehmed IV. In 1730 volgde hij zijn broer Mustafa II op als sultan. Nadat het Ottomaanse Rijk Hongarije had verloren, maakte het rijk onder Ahmed III een periode van herstel door.
Karel XII van Zweden was na de Slag bij Poltawa (1790) gewond geraakt. De troepen van tsaar Peter de Grote hadden een aanzienlijk deel van de Zweedse troepen vernietigd. Karel XII van Zweden week uit naar Turks grondgebied en wist Ahmed III er toe te zetten Rusland in 1710 de oorlog te verklaren. Deze oorlog is de geschiedenisboeken ingegaan als de Russisch-Turkse Oorlog (1710-1711).
De Ottomanen wisten in 1711 tsaar Peter de Grote en diens legers in te sluiten bij de rivier de Proeth. De tsaar zag zich hierna genoodzaakt tot de ondertekenening van het Verdrag van Falkoem aan de Poeth. In dit verdrag werd onder meer bepaald dat de Russen het in 1696 veroverde Azow teruggaven aan de Turken. De definitieve vrede tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk werd in 1713 in Adrianopel getekend.
Vrede van Passarowitz
In 1715 veroverde sultan Ahmed III Morea (schiereiland Peloponnesos) op Venetië. De Oostenrijkers grepen toen echter in. Deze versloegen de Turkse bevelhebber Dâmâd Ali Pasja. De oorlog eindigde in 1718 met de Vrede van Passarowitz. De vrede kwam tot stand onder Engelse en Nederlandse bemiddeling. Het Ottomaanse Rijk moest het noorden van Servië (inclusief Belgrado) en Klein-Walachije afstaan aan de Habsburgers terwijl Venetië Morea en Kreta af moest staan aan de Turken.
Ahmed III wist in 1724 te profiteren van een Afghaanse inval in Perzië. Hij stuurde op dat moment samen met Rusland legers naar het westelijk deel van het Perzische Rijk en wist grote delen daar te veroveren. De Afghaan Ashraf betwistte het gezag van de Turken in de veroverde gebieden echter en bracht hen in 1726 een grote nederlaag toe. Kort hierna herstelde Ahmed III het gezag weer in dit gebied.
Nadir Sjah heroverde de gebieden in 1730 voor Perzië. Het elitekorps van de janitsaren kwam hierna in Istanboel in opstand waarop sultan Ahmed III werd afgezet.
Tulpenperiode
De regeerperiode van sultan Ahmed III is de geschiedenis ingegaan als de zogenaamde Tulpenperiode (Lale Devri). De sultan en zijn grootvizier vormden het middelpunt van een zeer weelderig leven van de hogere standen in het rijk. In deze periode werd de poëzie steeds wereldser en waren voor het eerst pogingen tot hervormingen naar Frans voorbeeld.
Ahmed III werd als sultan opgevolgd door zijn broer Mahmoed I.