De State of the Union, de Amerikaanse troonrede
De State of the Union wordt ook wel eens de Amerikaanse variant op onze troonrede genoemd.
Nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de Amerikaanse geschiedenis. Van de stichting van de kolonie Nieuw-Amsterdam tot 9/11 en van de Amerikaanse Burgeroorlog tot de Koude Oorlog. Verhalen over Columbus, indianen, de afschaffing van de slavernij, succesvolle en minder succesvolle presidenten, bijzondere monumenten in Amerika en natuurlijk nog veel meer Amerikaanse geschiedenis.
Boeken over de geschiedenis van Amerika
→ Lijst van alle Amerikaanse presidenten
→ Overzicht van boeken over de Amerikaanse geschiedenis
De State of the Union wordt ook wel eens de Amerikaanse variant op onze troonrede genoemd.
In 'These Truths: A History of the United States' verkent historicus Jill Lepore de Amerikaanse geschiedenis aan de hand van het structurele conflict tussen de idyllische theorie van de Amerikaanse grondwet en de ontnuchterende praktijk van het machtigste land ter wereld.
Bob Dylan (1941) is een beroemde Amerikaanse liedjesschrijver en gitarist. Biografie van de man die 'Blowin in the Wind' en 'Hurricane' schreef.
Het was een onwaarschijnlijke comeback en de opmaat naar een nog spraakmakendere neergang: precies vijftig jaar terug, op 20 januari 1969, werd Richard Nixon geïnaugureerd als de 37ste...
Terwijl overal in Nederland de bevrijding werd gevierd, werd in Putten na de vele overlijdensberichten de feestvreugde abrupt afgebroken. De gezinnen waren in rouw gedompeld.
Een overzichtstentoonstelling in Keulen geeft een beeld van de Amerikaanse kunst tussen 1650 en 1950, beginnend bij de koloniale periode waarna onder andere het Amerikaans realisme aan bod komt om te eindigen met het abstract expressionisme.
Amsterdamse aantekeningen over de beraadslagingen over het erkennen van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten in 1782.
Op 24 december 1814 wordt de vrede van Gent gesloten. Deze maakt een eind aan de in 1812 begonnen oorlog tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië
Met alle persoonlijke en politieke drama’s (waaronder het Varkensbaaiconflict en de Cubacrisis), de glitter en glamour en de schandalen doet het verhaal van de Kennedy’s nog het meest denken aan het script van een soap.
Het verhaal van het Haarlemse jongetje Hansje Brinker, die een ramp wist te voorkomen door zijn vinger in een lekkende dijk te steken, is met name in Amerika zeer bekend.
Frederick Douglass groeide na zijn ontsnapping uit de slavernij uit tot een van de belangrijkste abolitionisten van de Verenigde Staten.
Hippies en de hippiecultuur ontstonden in de tweede helft van de jaren 1960 en het begin van de jaren 1970. "Make love, not war!"
Het begrip abolitionisme wordt gebruikt om de internationale beweging aan te duiden die in de achttiende en vooral negentiende eeuw streefde naar de afschaffing van de slavernij. Slavernij...
Gijsbert de Reuver en Stephan Sanders organiseerden bij de Universiteit van Amsterdam recent een collegereeks over controversiële historische figuren uit de twintigste eeuw. Iedere college-avond portretteerde een gastdocent...