Meningen over slavernij-excuses lopen sterk uiteen
Een kleine meerderheid van de Nederlanders (55 procent) vindt het niet nodig dat excuses aangeboden wordt voor de rol die ons land speelde in de slavernij.
Het lijkt iets van vroeger tijden: slavernij. Toch leven ook vandaag de dag nog veel mensen in slavernij. De schattingen over het aantal mensen dat momenteel nog in een situatie verkeert waarin men gedwongen wordt tewerkgesteld lopen van 30 miljoen tot 100 miljoen.
↓ Laatste berichten over slavernijverleden
Nederland had, met name in de zeventiende eeuw, een aanzienlijk aandeel in de internationale slavenhandel. De Nederlandse trans-Atlantische slavenhandel was vooral in handen van de West-Indische Compagnie (WIC). Op 1 juli 1863, dertig jaar nadat de Britten dit deden, werd hier de slavernij afgeschaft. De historische slavenhandel van Nederland is nog geregeld onderwerp van discussie. Zo zijn er mensen die vanwege het slavernijverleden aanstoot nemen aan een afbeelding op de Gouden Koets. Daarnaast zien verschillende mensen een link met de slavenhandel in het Sinterklaasfeest.
Op deze pagina vind je artikelen over de geschiedenis van de slavenhandel en de afschaffing ervan. Actuele discussies, nieuws, achtergrondverhalen, boeken en televisieseries. Niet alleen aandacht voor de Nederlandse situatie maar ook voor de slavenhandel in andere delen van de wereld. Bijvoorbeeld in Amerika, waar tijdens de Burgeroorlog het noorden en het zuiden recht tegenover elkaar kwamen te staan en er verschillende opvattingen waren in de 'slavenkwestie'.
Overzicht: boeken over slavernij
Een kleine meerderheid van de Nederlanders (55 procent) vindt het niet nodig dat excuses aangeboden wordt voor de rol die ons land speelde in de slavernij.
De term heloten is een begrip dat betrekking heeft op de Oudheid. Wat is een heloot precies? Wat betekent dit woord? En waar komt de term heloten etymologisch gezien vandaan?
Het Rijksmuseum in Amsterdam werkt momenteel aan een tentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden. Het museum zal zowel stilstaan bij de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika en Azië.
Lang voordat in Amerika de slavernij werd afgeschaft, verzette Benjamin Lay, een oorspronkelijk uit het Britse Essex afkomstige Quaker, zich al hevig tegen het in zijn ogen verwerpelijke slavernijsysteem.
Uit meerjarig onderzoek blijkt dat de groei van de stad Rotterdam nauw verbonden is met het kolonialisme en slavernijhandel.
De Royal African Company (RAC, 1672-1752) was een overzeese Britse handelscompagnie die voornamelijk actief was in de Britse vaart, handel en slavernij op Afrika. Een korte geschiedenis van deze handelscompagnie.
Het schrijfplankje van Tolsum behoort tot de Romeinse topstukken uit de collectie van het Fries Museum in Leeuwarden. Het plankje werd in 1914 gevonden tijdens de opgraving van de terp Groot Tolsum en bevat een Latijnse tekst. Lang dacht men dat de tekst draaide om de verkoop van een koe. Later bleek op het plankje een geldlening ten behoeve van de aankoop van een slaaf te zijn vastgelegd.
De slavernij had een lange voorgeschiedenis in Scandinavië die misschien tot duizenden jaren voor de tijd van de Vikingen terugging
De Nederlandsche Bank (DNB) laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de relatie tussen de centrale bank en slavernij. Dit mede naar aanleiding van een dergelijk onderzoek dat de Bank of England recent heeft laten uitvoeren.
Het kabinet gaat niet officieel excuus aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat zei premier Rutte woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over racisme en discriminatie.