Dark
Light

André Kuipers en historische schipper op de Halve Maen

Auteur:
1 minuut leestijd
Ontdekkingsreiziger van toen en nu: Andre Kuipers en "Willem Schouten' op de pinas de Halve Maen" "...in de volksmond ook wel kraaiennest, maar dat klopt niet......" Sail 2015, Haven van Amsterdam, 21-08-2015

Tijdens Sail bracht astronaut André Kuipers een bezoek aan VOC-museumschip Halve Maen. Daar nam museumdirecteur Ad Geerdink, verkleed als ontdekkingsreiziger Willem Schouten uit de Gouden Eeuw, hem mee over het dek om het schip te bewonderen.

De ontdekkingsreiziger van nu en de ontdekkingsreiziger van vroeger spraken samen over de overeenkomsten tussen de ruimtevaart van nu en de scheepvaart van vroeger. Diverse Nederlandse scheepstermen, zoals Sluis en Kajuit, worden bijvoorbeeld in de internationale ruimtevaart gebruikt.

Willem Schouten was een ontdekkingsreiziger uit de Gouden Eeuw, die in 1615/1616 met Jacob Lemaire op een vergelijkbaar schip als de Halve Maen een nieuwe zeeroute naar Indië ontdekte, waarbij de expeditie op 29 januari 1616 het zuidelijkste puntje van Chili rondde, dat ze noemden naar hun thuishaven: Kaap Hoorn. Dit historische feit wordt dit jaar in Hoorn groots herdacht en gevierd.

×