Anne Frank Stichting ontvangt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

1 minuut leestijd
Anne Frank Huis in Amsterdam
Anne Frank Huis in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Ank Kumar - wiki)

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar de Anne Frank Stichting. Dat is dinsdag bekendgemaakt in het Radio 1-programma Spraakmakers.

De oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt “aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied”. Sinds 2010 reikt koningin Máxima de prijs uit. Het Cultuurfonds heeft de prijs aan de Anne Frank Stichting toegekend…

“…vanwege de decennialange inzet om het levensverhaal en het gedachtegoed van Anne Frank op een creatieve en inspirerende manier onder de aandacht te brengen. Daarnaast heeft de stichting als doel om te wijzen op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en te vertellen over het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.”

De Amsterdamse stichting beheert het Anne Frank Huis en draagt het levensverhaal en de idealen van Anne Frank uit. Dit laatste vooral via haar dagboek. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. De prijsuitreiking vindt maandag 28 november plaats in het STRAAT Museum in Amsterdam.

De adviescommissie van het Cultuurfonds over de winnaar:

“Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd en het Achterhuis is een van de belangrijkste erfgoedlocaties in Nederland. Sinds 2006 is Anne Frank opgenomen in de Nederlandse canon. De Stichting haakt zo nodig in op de actualiteit, zoals bij het educatieve programma voor politieteams, maar geeft ook blijk van uitzonderlijk doorzettingsvermogen, zoals bij de oplevering van de website waarop alle manuscripten van Anne Frank voor het eerst bij elkaar zijn gebracht en in een historisch kader zijn geplaatst. Een waar huzarenstukje.”

Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn onder meer IVN Natuureducatie (2021), ISH Dance Collective (2020) en Vereniging de Hollandsche Molen (2019).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×