‘Architect Dam-monument heulde met nazi’s’

1 minuut leestijd
Het Nationaal Monument op de Dam - cc
Het Nationaal Monument op de Dam - cc

De ontwerper van het Nationaal Monument op de Dam, Jacobus Oud, wilde Rotterdam voor de nazi’s herbouwen. De beroemde architect probeerde die opdracht in 1942 van het nazistische bestuur te krijgen. Dat schrijft The Post Online donderdag op grond van beweringen van Michiel Polak, voormalig universitair docent bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft.

Jacobus Johannes Pieter Oud, 1918
Jacobus Johannes Pieter Oud, 1918
Polak vond in het archief van het Nederlands Architectuur instituut (NAi) vier ontwerpschetsen van de hand van Oud uit juli 1942 voor het zogenoemde Poortgebouw aan de Coolsingel. Met de ‘bombastische’ architectuur die hierop te zien is, zou Oud het naziregime hebben willen verleiden hem tot de toonaangevende architect van de Rotterdamse wederopbouw te kiezen.

Michiel Polak – de zoon van Hans Polak, met wie Oud voor de oorlog nauw samenwerkte – stelt in het artikel dat Oud de eervolle opdracht voor het ontwerp van het Nationaal Monument voor de verzetsleden en de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog nooit had mogen ontvangen. De architect ontwierp overigens niet alleen het monument op de Dam, ook het monument voor de gevallenen bij de Grebbeberg is van zijn hand.

Hans Polak blijkt Oud tijdens de oorlog benaderd te hebben met de vraag of hij wilde helpen zijn familie op de zogenaamde Barneveld-lijst te krijgen, een selectie van voor de Nederlandse cultuur belangrijke Joden die met hun gezinnen gevrijwaard zouden worden van de naziterreur. Oud weigerde iedere medewerking, beweert zoon Michiel:

“Het antwoord van Oud op het verzoek van mijn vader was: ‘Nee, dat kan ik niet doen. Ik heb goede relaties met verschillende Duitsers’. Hij dacht als architect te kunnen gaan werken aan het verwoeste Rotterdam: Ik ga Rotterdam herbouwen.”

Het volledige TPO-artikel is hier te lezen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×