Dark
Light

Binnenkort te koop: bier uit 1842

Auteur:
1 minuut leestijd

Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om bier uit 1842 te reconstrueren. Ze baseerden zich daarbij op flessen bier die vier jaar geleden voor de Finse kunst in een negentiende-eeuws scheepswrak werden gevonden.

Bier (stck.xchng)
Bier (stck.xchng)
In het wrak, dat gevonden werd in de buurt van de Ålandeilanden, werden destijds bijna honderdvijftig flessen champagne en vijf flessen bier gevonden. Ze hadden maar liefst sinds 1842 op de zeebodem gelegen.

De Finnen wilden het bier graag reconstrueren en klopten aan bij experts van de KU Leuven. Professor Guido Aerts en brouwmeester Gert De Rouck werkten een jaar lang aan de reconstructie van het eeuwenoude bier. Op de website van de universiteit vertelt de brouwmeester:

“Op basis van de micro-organismen in de flessen konden we nagaan welke soort gist en bacteriën de brouwers in de negentiende eeuw gebruikten. Het bier bleek oorspronkelijk uit België afkomstig te zijn.”

Zoeter

Omdat mout in de negentiende eeuw op een andere manier werd geproduceerd, was het bier destijds wat zoeter dan nu. Het ‘nieuwe oude biertje’ heeft relatief dan ook een lage bitterheid. Het alcoholpercentage bedraagt 4,7%.

In totaal zijn er 1700 flesjes van het oude bier gemaakt. De flesjes komen uit Finland en zijn gemaakt van handgeblazen glas. Wie een flesje wil, moet daarvoor ongeveer 113 euro neerleggen. Een deel van de opbrengst gaat naar wetenschappelijke projecten. Het bier zal straks op grote schaal geproduceerd en verkocht worden door de Finse brouwerij Stallhagen.

×