Dark
Light

Boog uit nieuwe steentijd ontdekt in Catalonië

Auteur:
1 minuut leestijd

In Catalonië is een intacte boog uit de nieuwe steentijd gevonden. De Autonome Universiteit van Barcelona heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan in La Draga, een archeologische vindplaats bij Banyoles, een gemeente in het noordoosten van Catalonië. Volgens de universiteit gaat het om de oudste complete boog uit de nieuwe steentijd die ooit in Europa is gevonden. De boog is 108 centimeter lang en gemaakt van taxushout. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de boog gemaakt werd tussen 5400 en 5200 voor Christus. In het neolitische Europa werden de meeste bogen gemaakt van taxushout. Ook de boog die in 1991 bij de bekende ijsmummie Ötzi werd gevonden, is gemaakt van deze houtsoort.

In 2002 en 2005 werden op de archeologische site in Catalonië al delen van twee bogen uit de nieuwe steentijd ontdekt. Dit keer is er voor het eerst dus een complete boog opgegraven.

Of de boog in dit gebied ook voor de jacht is gebruikt is niet duidelijk. Volgens de universiteit was het rond La Draga in die tijd namelijk helemaal nog niet zo gebruikelijk om te jagen. De boog kan ook als statussymbool zijn gebruikt of voor oorlogsvoering.

Boek: De Gletsjermummie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×