Brandgrens bombardement Nijmegen wordt zichtbaar gemaakt

1 minuut leestijd
Het centrum van Nijmegen na zowel Duitse als geallieerde bombardementen

Het deel van Nijmegen dat februari 1944 per abuis door de Amerikanen werd gebombardeerd, wordt binnenkort zichtbaar gemaakt met behulp van honderden metalen plaatjes.

Herinneringsplaatjes bombardement Nijmegen
Herinneringsplaatjes bombardement Nijmegen
Het project is een initiatief van Bregje Jaspers van Brandgrens 024. Inmiddels is ruim 12.000 euro binnengehaald en daardoor kunnen er zeker 200 plaatjes geplaatst worden. Samen met het Regionaal Archief Nijmegen wordt de komende tijd bekeken hoe de brandgrens precies liep en op welke plekken die aangegeven kan worden.

De herinneringsplaatjes worden gemaakt van roestvrij staal. Het zijn ronde plaatjes met een lichte bolling. Op de plaatjes zal de tekst Brandgrens Bombardement, 22 februari 1944, en het logo van het project worden gegraveerd. Alle herinneringsplaatjes zijn identiek en staan symbolisch voor een slachtoffer van het bombardement. Er worden echter geen namen op vermeld. Volgens de initiatiefnemers kunnen de plaatjes straks niet weggenomen worden, omdat ze met een pin bevestigd worden in de ondergrond.

Bombardement Nijmegen

Het bombardement op Nijmegen is wua slachtofferaantal één van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bombardement werd uitgevoerd door Amerikaanse vliegers die ten onrechte dachten boven de Duitse stad Kleef (Kleve) te zitten. Bijna 800 mensen werden gedood, plus nog een onbekend aantal onderduikers. Lees hier meer over deze tragische gebeurtenis.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×