Brouwershuis op de Grote Markt in Brussel

1 minuut leestijd
Enkele gildenhuizen op de Grote Markt Brussel, met centraal ook het Brouwershuis
Enkele gildenhuizen op de Grote Markt Brussel, met centraal ook het Brouwershuis (CC BY-SA 3.0 - Paul Hermans - wiki)

Aan het begin van de zeventiende eeuw kochten kapitaalkrachtige Brusselse brouwers het pand “Den gulden Boom”, het huidige ‘Brouwershuis’ op de Grote Markt te Brussel.

Brouwershuis op de Grote Markt in Brussel
Oorspronkelijk heette het huis in de dertiende eeuw “De Hille”, een verwijzing naar de lokale topografie. Pas in de zestiende eeuw veranderde de naam in “Den gulden Boom”. Het was toen één van de eerste stenen huizen en behoorde lange tijd toe aan diverse gilden, met name aan de huidvetters en de tapijtwerkers.

De “Gulden Boom” werd echter in 1695 met het bombardement op Brussel door maarschalk Villeroy op bevel van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV volledig vernield. Gepaard met enorme kosten werd het huis door de Brusselse brouwers in amper drie jaar tijd volledig herbouwd. Hiervoor werd een beroep gedaan op architect Willem de Bruyn en de beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.

Wie het huis aandachtig bekijkt, ziet beneden vier Dorische half-zuilen of pilasters die het huis een verticaliserend effect geven. Tussen de ramen van de eerste en tweede verdieping zijn drie halfreliëfs te bewonderen die respectievelijk het oogsten van de hop en het vervoer van het bier voorstellen. De bovenste verdieping wordt opgesplitst in drie delen door vier Korinthische halfzuilen, overvloedig versierd met hopranken en gerstaren.

Ruiterstandbeeld op het Brouwershuis
Bovenop de gevel valt een boogvormig fronton op, afgezet door twee dolfijnen op een sokkel met daarop de vermelding “anno 1698”. Het ruiterstandbeeld op de top stelde oorspronkelijk Maximiliaan van Beieren voor, maar werd later vervangen door een beeld van Karel van Lotharingen. Momenteel is in het brouwershuis de Confederatie der Brouwerijen van België gevestigd, terwijl in de oude overwelfde kelders het Brouwersmuseum een onderdak heeft gevonden.

Boek: Alle Belgische Bieren

Gepassioneerd door vreemde culturen en de geschiedenis van het vroege neolithicum tot aan onze moderne tijden schreef Rudi Schrever verscheidene jaren op regelmatige basis artikelen voor Historiek.net en andere gespecialiseerde vakbladen.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×