Politiemannen bleken minder geschikt om met mishandelde kinderen en onzedelijke meisjes om te gaan dan vrouwen. Daarom nam de gemeentepolitie Rotterdam in 1911 de sociaal werkster…
’s-Graveland (bij Hilversum) was en is een klein dorp, maar het heeft een geschiedenis die dat ruim overstijgt. In diverse opzichten is dat verleden bijzonder. Dat…
Tijdens de koloniale oorlog eind jaren veertig in Indonesië volgden aan de Nederlandse krijgsmacht toegevoegde geestelijken braaf de lijn van de Haagse politiek en de Indische…
Tuindorpen en tuinsteden ontstonden als reactie op de slechte woonomstandigheden van arbeiders tijdens de industriële revolutie. Vanuit idealen over wonen in het groen en gemeenschapszin groeide…
In de zomer van 1664 ging Nieuw-Amsterdam over in Engelse handen, zonder dat er een schot werd gelost. Wat volgde was geen klassieke verovering, maar een…
Eeuwenlang zijn Molukse volksverhalen mondeling doorgegeven, maar veel dreigen verloren te gaan. In 'De stinkende durian en de slang' bundelen Ezli Suitela en Vadim Dijkshoorn verhalen…
In restaurants zijn koks en kelners onmisbare schakels. Toch werden ze lange tijd met wantrouwen en minachting bekeken. Historica Patricia Van den Eeckhout dook in de…
In 'Mijn Lwów' blikt Józef Wittlin met weemoed terug op de stad van zijn jeugd, die na de oorlog voorgoed veranderde. Vanuit ballingschap in New York…
De rituelen en tradities van de Toraja op Zuid-Sulawesi vertellen niet alleen iets over vooroudergeloof en sociale verhoudingen, maar ook over de blijvende invloed van het…
Joden kwamen wel degelijk in verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederland. In een nieuw boek toont historicus Ben Braber dat dit verzet omvangrijker was…
Het ingesleten beeld dat maar een kleine groep Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het verzet tegen de Duitse bezetters is onjuist. In werkelijkheid was…
Sinds Nederland in 1848 een gekozen parlement kreeg, hebben verkiezingscampagnes een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van bescheiden aanbevelingen door notabelen tot grootschalige mediacampagnes op televisie en sociale…
“Van alle natuur spreekt het bos het meeste tot onze verbeelding. Het is nauw verbonden met onze angsten en verlangens. Het bos is een spiegelbeeld van…
Truus Schröder-Schräder en Gerrit Rietveld bouwden samen in 1925 een radicaal nieuw huis, nu UNESCO-werelderfgoed. Vaak wordt Rietveld als enige ontwerper genoemd, maar het huis was…
Engelsen en Nederlanders speelden een cruciale rol in de wereldwijde opiumhandel, met verwoestende gevolgen voor miljoenen mensen. In het boek 'Rook en As' onthult Amitav Ghosh…
Echtverbintenissen tussen gefortuneerden waren eind negentiende eeuw zelden ‘gewoon’. Maar het huwelijk van Frans Blaauw (1860-1936) en Louise Six (1862-1934) was wel heel uitzonderlijk. Voor Frans…
Eise Eisinga bouwde in de achttiende eeuw het oudste nog werkende planetarium ter wereld, maar zijn leven kende meer dan alleen sterrenkunde. Als patriot werd hij…