Dark
Light

Collectie Tabaksmuseum brengt bijna twee ton op

Auteur:
1 minuut leestijd

Delftsblauwe tegeltjes met rookmotief
De collectie antieke rookwaren van het Groningse Niemeyer Tabaksmuseum heeft bij een veiling ruim 195.000 euro opgebracht. Het museum sloot begin januari de deuren.

Voorafgaand aan de veiling hadden culturele instellingen de mogelijkheid om stukken uit de collectie van het Groningse museum te kopen. Museum het Pijpenkabinet uit Amsterdam maakte van die mogelijkheid gebruik. Het kocht ongeveer vierhonderd stukken uit de collectie.

Het restant van de collectie werd dinsdag en woesndag bij Christie’s in Amsterdam geveild. Van de 120 tabakskavels werd driekwart verkocht, voor een groot gedeelte aan Nederlandse handelaars. Topstuk van de collectie was een verzameling zilveren en parelmoeren snuifdoosjes die met 11.250 euro vier keer meer opbracht dan verwacht.



Rokende Nayarit man en zijn vrouw

Voor een 2000 jaar oud Mexicaans aardewerken mannetje met pijp en vrouw werd 7.500 euro betaald en een verzameling Delftsblauwe tegeltjes met rookmotief vond een nieuwe eigenaar voor 1750 euro.

Niemeyer Tabaksmuseum

Het Tabaksmuseum werd eind jaren vijftig opgericht op initiatief van de Tabaksfirma Theodorus Niemeyer B.V. Het bedrijf, sinds 1819 jarenlang een belangrijke promotor van het Groningse culturele leven, had de privéverzameling van G.A. Brongers overgenomen en aangevuld met eigen stukken. In 1968 schonk Niemeyer het middeleeuwse ‘Gotische Huis’ in de Brugstraat aan de gemeente Groningen om in een vleugel van het gerestaureerde pand het Tabaksmuseum te huisvesten.

In de loop van de jaren werd de collectie regelmatig uitgebreid en vervolmaakt. Een reizende tentoonstelling, samengesteld door toenmalig conservator T. Helperi Kimm, was onder meer te zien in Bremen, Parijs, en Wenen.

De afgelopen jaren exposeerde het museum de British American Tobacco / Niemeyer bedrijfscollectie, die de geschiedenis van het tabaksgebruik toonde vanaf de ontdekking in Amerika in de vijftiende eeuw tot nu toe.

Het museum sloot op 1 januari de deuren omdat er, door bezuinigingen van tabaksfabrikant Niemeijer, onvoldoende geld was om het Tabaksmuseum in stand te houden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×