Dark
Light

De bittere erfenis van de Franco-dictatuur

Auteur:
1 minuut leestijd

Francisco Franco
Francisco Franco
In het Verzetsmuseum in Amsterdam is vanaf half april een beeldverhaal te zien over de erfenis van de Franco-dictatuur. Het beeldverhaal, getiteld Memoria Histórica, is gemaakt door kunstenares Jehanne van Woerkom.


In Spanje woedde tussen 1936 en 1939 een bloedige burgeroorlog, in gang gezet door generaal Francisco Franco. Na de overwinning door Franco werd Spanje een dictatuur. De repressie jegens de verliezende republikeinen en hun familieleden ging door tot aan Franco’s dood in 1975.

De Spaanse regering staat onderzoek naar deze misdaden niet toe op basis van een amnestiewet uit 1977. Deze stelt dat leden van het Franco-regime niet vervolgd kunnen worden voor politieke misdaden begaan tijdens de burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur. Vanaf het jaar 2000 strijden organisaties voor onderzoek, rechtsherstel en herstel van ‘Memoria Histórica’, de historische herinnering.

Met Memoria Histórica vraagt Jehanne van Woerkom aandacht voor de bittere erfenis van de Franco-dictatuur:

“Ik was aanwezig bij de wekelijkse rondgangen op het centrale plein van Madrid: het Plaza Puerta del Sol. Daar lopen elke donderdag familieleden met de portretten van hun verloren geliefden, net zoals de moeders van het Plaza de Mayo in Argentinië. Op zoek naar waarheid en gerechtigheid. Ik kijk, luister, vraag, registreer en doe een poging om het drama in beeld te brengen. De Spaanse aarde is één groot massagraf. De stilte daarover moet doorbroken worden.”

Het beeldverhaal van de kunstenares is van 14 april tot en met 22 juni 2014 te zien in het Verzetsmuseum.

×