In museum Het Prinsenhof in Delft is vanaf 24 september een tentoonstelling gewijd aan de Delftse portretschilder Michiel van Mierevelt.
De in Delft geboren Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641) schilderde aanvankelijk veel historiestukken maar ging zich later helemaal toeleggen op het maken van portretten. In de eerste helft van de zeventiende eeuw was hij de succesvolle portretschilder van de Noordelijke Nederlanden.
In 1607 schilderde hij
het portret van prins Maurits en werd hij hofschilder van de Oranjes. In de periode hierna bouwde hij een imposante clientèle op. Zo kwamen onder meer prominenten als Hugo de Groot, Johan van Oldenbarnevelt, P.C. Hooft, Jacob Cats en Constantijn Huygens naar Delft om voor hem te portretteren. Samen met zijn leerlingen vervaardigde Van Mierevelt duizenden portretten.
Museum Het Prinsenhof staat in de tentoonstelling Portretfabriek Van Mierevelt stil bij de persoon Michiel van Mierevelt en probeert antwoord te geven op de vraag waarom hij in zijn tijd zo populair was en hoe hij er in slaagde in zijn atelier zoveel portretten te maken.
Voor de tentoonstelling is een zogenaamde onderzoekslijn gemaakt. Museum Het Prinsenhof:
De speciale onderzoekslijn vormt een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling waarbij voor het eerst sinds de zeventiende eeuw zoveel van Van Mierevelt’s portretten, uit binnen- en buitenland, bijeen zijn gebracht. Het driejarig onderzoek naar de Delftse schilder geleid door drs. Anita Jansen, conservator oude schilderskunst bij Museum Het Prinsenhof, vormt de aanleiding.
Aan dit onderzoek werkten ook de RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) en het archief van Delft mee.
De tentoonstelling geeft niet zozeer een algemeen overzicht van het werk van de schilder, maar is speciaal gericht op de vraag hoe en voor wie er in het atelier werd gewerkt. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Waanders binnenkort een boek over het leven en werk van portretschilder.
De tentoonstelling loopt van 24 september 2011 tot en met 8 januari 2012.