De Tweede Wereldoorlog in kleur

3 minuten leestijd
Triomf volgt het lijden van hen die wettig strijden (Oorlog in Kleur - WBOOKS)
Triomf volgt het lijden van hen die wettig strijden (Oorlog in Kleur - WBOOKS)

Op 10 oktober 1972 overleed de cineast en fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972). Hunstinx was een pionier in het fotograferen en filmen in kleur. Na zijn dood liet hij zijn omvangrijk fotografisch archief na aan zijn neef Lodewijk Imkamp. In de collectie trof Imkamp een groot aantal foto’s uit de oorlogsjaren aan.

Meer artikelen over de Tweede Wereldoorlog

De oorlog in kleur - Hustinx reist door Nederland, 1939-1946
De oorlog in kleur – Hustinx reist door Nederland, 1939-1946
In 1984 werd een deel van deze foto’s gepubliceerd in het boek Nederland 1940-1945, de gekleurde werkelijkheid. Uitgeverij WBOOKS publiceerde onlangs een nieuwe uitgave onder de titel De oorlog in kleur. Hustinx reist door Nederland 1939-1946.

Avonturier

Hustinx was afkomstig uit de Frans georiënteerde Maastrichtse elite. Familieleden waren succesvolle handelaren; zijn vader was directeur van de lokale filiaal van de Twentsche Bank. Als telg uit een welvarende katholieke familie werd hij naar het gymnasium en internaat St. Willibrord in Katwijk aan de Rijn gestuurd. De rechtenstudie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, die hij van zijn vader moest volgen, rondde hij weliswaar af in 1930, maar Alphons Hustinx koos vervolgens zijn eigen weg. Hij ging als zelfstandig journalist aan de slag voor dagbladen als de Maasbode en de Telegraaf. Reizen, fotograferen en filmen werd zijn grote passie. Tijdens zijn studie reisde hij met twee anderen door Polen. Na zijn studie volgden journalistieke tochten door Denemarken en Zweden, het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Brits-Rhodesië, Zuid-Europa en Algerije. Hustinx hield van het avontuur, de reis naar onbekende streken. Na de oorlog zou hij nog naar onder meer Pakistan, India en Zuid-Amerika reizen.

Tropen in kleur

Meer en meer legde hij zich toe op het maken van promotiefilms voor groter bedrijven als Bataafsche Petroleum, KLM en Shell. In 1936 verhuisde Hustinx van Roermond naar Amsterdam, waar hij in dienst trad van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) om het bedrijf en het reizen overzee te promoten. Ook maakte hij voor de VVV kleurenfilms over typische Nederlandse bezienswaardigheden om ons land in de VS onder de aandacht te brengen.

Oorlog in Kleur - WBOOKS
Oorlog in Kleur – WBOOKS
Alphons Hustinx kreeg grote bekendheid door Kleur en Glorie onzer Tropen, een kleurenfilm over Nederlands-Indië, gemaakt in opdracht van SMN. In mei 1939 ging de film in premiere. Hunstinx reisde de volgende jaren stad en land af om Kleur en Glorie te vertonen. De Nederlandse bezetting maakte het reizen voor Hustinx wel lastiger, maar het doek viel definitief in maart 1942. Na de bezetting van Nederlands-Indië door Japan verbood de Duitse bezetter vertoning van de film. Tijdens zijn reizen maakte Hustinx talloze foto’s, waarvan een aantal te zien is in Raamverduistering (De oorlog in kleur).

Het andere Nederland

De foto’s tonen – in meer dan één opzicht – het andere Nederland. Mooie foto’s tonen het rijke roomse leven in Asselt, één van de kleinste dorpjes van Limburg. Met prachtige foto’s van een Staphorst meisje dat de kozijnen van de karakteristieke boerderij verft en haar vader die op het punt staat te vertrekken met paard en wagen toont de stedeling Hustinx een bijzondere plattelandswereld.

Hustinx fotografeerde het Amsterdamse straatbeeld, in meerdere of mindere mate getekend door de gevolgen van de oorlog. In een aantal foto’s legde hij de gevolgen van het bombardement op Rotterdam vast. Andere foto’s tonen Duitse propaganda. Diverse foto’s laten de gevolgen van de oorlog voor de bevolking zien: schaarste, eigengemaakt schoeisel, lange rijen. Door gebrek aan brandstof ontstond er alternatief taxivervoer.

Bijzonder zijn ook de bevrijdingsfoto’s, waaronder die van het Defilé van de zegepraal op de Dam. De afbeelding van de Grote Drie op de gevel van de Bijenkorf met de leus Triomf volgt het lijden van hen die wettig strijden, getuigt van een verbroedering die binnen enkele jaren verkilde.

~ Klaas Tippe

Boek: De oorlog in kleur – Hustinx reist door Nederland, 1939-1946
Meer artikelen over de Tweede Wereldoorlog

Bekijk dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

 

Oorlog in Kleur - WBOOKS
Oorlog in Kleur – WBOOKS
Oorlog in Kleur - WBOOKS
Oorlog in Kleur – WBOOKS

Klaas Tippe (1972) is historicus en werkzaam in het VO (als teamleider VWO en docent geschiedenis en maatschappijleer) en het HBO (lerarenopleider). Hij promoveerde in 2010 op ‘Een echte Overijsselschman’. Frederik Allard Ebbinge Wubben (1791-1874). Burger, bestuurder en hstoricus in een rurale omgeving. Hij is geïnteresseerd in een breed spectrum van historische thema’s . Naast zijn specialisme (18de- en 19de-eeuwse geschiedenis van Nederland) verdiept hij zich momenteel vooral in cultuur- en religiegeschiedenis en de rol van geschiedenis in het zelf- en wereldbeeld van (religieuze en locale) gemeenschappen.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×