Dionysios Solomos geëerd met Google doodle

2 minuten leestijd
Dionisios Solomos
Dionisios Solomos

Doodle ter ere van de 216e geboortedag van Dionisios Solomos
Doodle ter ere van de 216e geboortedag van Dionisios Solomos
Zoekmachine Google bracht dinsdag op de Griekse voorpagina een eerbetoon aan Dionysios Solomos vanwege de 216e geboortedag van de nationale dichter van Griekenland.


De doodle toonde een vrouw die op de zee staat in het licht van een volle maan. Het is een van de figuren uit ‘De Kretenzer’, waarin Solomos het verhaal vertelt van een Kretenzer die na de verloren revolutie van 1826 het eiland verlaat, schipbreuk lijdt en probeert zijn geliefde te redden van de storm. Een centraal punt in het verhaal is de verschijning van een orakel, de Feggarontymeni (‘aangekleed door de maan’).

Dionysios Solomos werd op 8 april 1798 geboren op Zakynthos, als onwettig kind van de rijke graaf Nikolaos Solomos en diens huishoudster Angeliki Nikli. Op jonge leeftijd werd hij naar Italië gestuurd om rechten te studeren en daar begon hij ook met het schrijven van poëzie. In 1818 keerde Solomos terug naar Zakynthos, waar hij zich voornamelijk in literaire kringen begaf.

Dionisios Solomos
Dionisios Solomos
In 1823 schreef Solomos het gedicht Ymnos eis tin Eleftherian (‘hymne van de vrijheid‘), dat de componist Nikolaos Manzaros vijf jaar later op muziek zette. Het gedicht telt in totaal 158 verzen en werd geïnspireerd op het Beleg van Mesolonghi tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Sinds 1864 vormen de eerste twee coupletten het volkslied van Griekenland:

Ik herken u aan de snede
van uw zwaard, dat sidd’ren doet
Ik herken u aan uw oogblik
die met kracht de vert’ ontmoet

Uit de heilige gebeenten
van de Grieken opgestaan
en als immer zo manhaftig
Bied ‘k mijn groet, u Vrijheid aan!

Solomos overleed in 1857 op Corfu, acht jaar later werden zijn overblijfselen overbracht naar Zakynthos. In de hoofdstad van Zakynthos staat een standbeeld van Solomos op het plein dat naar de dichter werd vernoemd. Ook het vliegveld op het Ionische eiland draagt zijn naam.

Sinds 1998 past Google regelmatig het logo aan met verrassende doodles ter ere van feestdagen, jubilea en het leven van beroemde kunstenaars, pioniers en wetenschappers. Eerder maakte de zoekmachine al speciale Griekse doodles voor filmmaker Theo Angelopoulos, dichter Odysseas Elytis en operadiva Maria Callas.

~ Natascha NeefParakalo

Het Griekse volkslied:

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×