Dark
Light

Donald Duck populairder dan grondwet

1 minuut leestijd

De eerste Nederlandse Donald Duck, 1952
De eerste Nederlandse Donald Duck heeft de ‘Historische X-factor’ gewonnen. Het topstuk uit 1952 liet in een speciale verkiezing onder meer het Plakkaat van Verlatinge (1581) en de Grondwet (1848) achter zich.

Het publiek kon de afgelopen maanden stemmen op een serie topstukken van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief. Na een spannende nek-aan-nekrace kwam het eerste nummer van de Nederlandse Donald Duck als onbetwiste winnaar uit de bus.

Op een tweede plaats eindigde het Plakkaat van Verlatinge. Met dit document, ook wel Akte van Afzwering genoemd, namen de noordelijke gewesten in de zestiende eeuw afstand van de Spaanse koning Filips II. Het Plakkaat van Verlatinge wordt ook wel gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden en een belangrijke voorloper van de Grondwet.

De Grondwet van 1848 eindigde in de ‘Historische X-factor’-verkiezing als derde. Er kon onder meer via Twitter gestemd worden en daar werd volgens de organisatoren “massaal” gebruik van gemaakt.

Vrolijk Weekblad

Het eerste exemplaar van de Nederlandse Donald Duck kwam in oktober 1952 uit. Het blad was direct populair. In het begin putte dit blad voornamelijk uit de inmiddels aanzienlijke voorraad Amerikaanse strips. Later begon men in Nederland zelf Donald Duck-strips te maken, zoals dat ook gebeurde in andere landen waar een weekblad over de gevederde antiheld was opgericht. Daarnaast gaf het blad een impuls aan ander striptalent. Zo werden bijvoorbeeld bekende series als Douwe Dabbert (door Thom Roep en Piet Wijn) en de geschiedenisstrip Van Nul tot Nu (door Thom Roep en Co Loerakker) in de Donald Duck gepubliceerd.

Het winnende stuk is samen met de andere topstukken nog tot en met 28 augustus te zien in expositieruimte De Verdieping van Nederland in Den Haag.

×