//

Dordrechts Museum lanceert WII-kunstkoning.nl

wii-kunstkoning.nl
wii-kunstkoning.nl

De Prins van Oranje raakt gewond tijdens de slag bij Waterloo - Jan Anthonie Lagendijk (Atlas Van Gijn)
De Prins van Oranje raakt gewond tijdens de slag bij Waterloo – Jan Anthonie Lagendijk (Atlas Van Gijn)
In aanloop naar een grote tentoonstelling over koning Willem II als kunstverzamelaar heeft het Dordrechts Museum de website WII-kunstkoning.nl gelanceerd.

wii-kunstkoning.nl
wii-kunstkoning.nl


Een belangrijk deel van de beroemde kunstcollectie van koning Willem II wordt voor het eerst in ruim honderdvijftig jaar weer bijeen gebracht. Dinsdag 4 maart opent koning Willem-Alexander de tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Het wordt de grootste tentoonstelling uit de geschiedenis van dit museum.

Koning Willem II regeerde ons land maar kort, van 1840 tot 1849. Wat het Dordrechts Museum betreft mag hij echter wel een kleurrijke koning genoemd worden:

“Hij staat in het collectieve geheugen gegrift als de ‘Held van Waterloo’ en echtgenoot van de Russische tsarendochter Anna Paulowna. Willem II was echter ook één van de grootste kunstverzamelaars die ons land ooit gekend heeft. Zijn verzameling moest echter kort na zijn dood noodgedwongen worden geveild en zo verdwenen Rembrandts, Da Vinci’s en Memlings veelal naar het buitenland waaronder ook de Hermitage in St. Petersburg.”

Via de deze week gelanceerde website kunnen bezoekers alvast “warmdraaien”. Schilderijen en tekeningen van Rembrandt, Leonardo da Vinci, Pieter Paul Rubens en andere beroemde meesters worden op de site toegelicht. Met verhalen, tekeningen en foto’s van kunstattributen wordt daarnaast het leven van de koning geschetst. Ook wordt stilgestaan bij de levensgeschiedenis van zijn vrouw Anna Paulowna, telg uit de Russische tsarenfamilie.

Bezoekers vinden op de site verder filmpjes van de zogenaamde Willem II Talks online. Hierin vertellen diverse deskundigen over de koning, zijn kunstcollectie, zijn gezin en andere wederwaardigheden over het koningshuis.

Herman Pleij over Oranjegekte toen en nu:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: