Dr. A.H. Heinekenprijs voor hoogleraar Geoffrey Parker

1 minuut leestijd

The Military Revolution, het bekendste werk van Geoffrey Parker
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs 2012 voor Historische Wetenschap toegekend aan Noel Geoffrey Parker, hoogleraar aan de Ohio State University in Amerika.

Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 dollar verbonden. De Amerikaanse hoogleraar krijgt de prijs voor zijn “grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650, met een speciale aandacht voor Spanje, Filips II en de Nederlandse Opstand; voor zijn bijdrage aan de militaire geschiedenis in het algemeen en voor zijn de studie van de rol van het klimaat in de wereldgeschiedenis”. De jury over de hoogleraar:

“Geoffrey Parker bestudeert de geschiedenis vanuit een internationaal perspectief en deed dit al lang voordat dit in de mode zou komen. Op grond van diepgaand en uitgebreid archiefonderzoek, vaak in vele landen en talen, komt hij tot vernieuwende historische analyses die landsgrenzen overstijgen.”

De Dr. A.H. Heinekenprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Noel Geoffrey won de prijs in de categorie historische wetenschap. Eerdere winnaars in deze categorie waren onder anderen Jonathan Israel, Peter Gay, Heiko Oberman, Jacques le Goff en Joel Mokyr.

In totaal zijn er vijf categorieën. De andere prijswinnaars zijn Tita de Lange (Biochemie en Biofysica), Hans Clevers (Geneeskunde), William Laurance (Milieuwetenschappen) en John Duncan (Cognitiewetenschap). Daarnaast wordt er altijd een prijs toegekend aan een in Nederland wonende en werkende kunstenaar. Deze prijs, waar een geldbedrag van 50.000 euro aan is verbonden, is dit keer gewonnen door Peter Struycken uit Gorinchem.

De prijzen worden officieel uitgereikt op donderdag 27 september 2012 tijdens een bijeenkomst in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Overzicht van Boeken van hoogleraar Noel Geoffrey Parker

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×