Drents Museum komt met tentoonstelling over Molukkers

Molukkers in Drenthe
2 minuten leestijd
Kledingwinkel Toko Tjinta Maluku in Kamp Schattenberg, 1962, door Fotobedrijf Piet Boonstra (Groningen), © Groninger Archieven
Kledingwinkel Toko Tjinta Maluku in Kamp Schattenberg, 1962, door Fotobedrijf Piet Boonstra (Groningen), © Groninger Archieven

Het Drents Museum in Assen werkt aan een grote tentoonstelling over de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. Het museum presenteert onder meer minder bekende verhalen uit dat Molukse verleden, zoals het fenomeen van de vrouwenloods, de wekenlange bootreis van Indonesië naar Nederland en de manier waarop Molukse jongeren de sixties in Drenthe beleefden. De tentoonstelling zal in het voorjaar van 2023 te zien zijn in de Abdijkerk van het museum.

Vaak wordt er vanuit een persoonlijk, sociologisch, politiek of cultureel perspectief naar de Molukse geschiedenis gekeken. Het Drents Museum kiest met de tentoonstelling Molukkers in Drenthe voor een andere invalshoek. Het museum kijkt vanuit een historisch perspectief en zoomt in op minder bekende kanten van dezelfde geschiedenis. De moeizame verhouding met de Nederlandse overheid, die zich door de hele geschiedenis heen tamelijk gevoelloos opstelde ten opzichte van de Molukkers, loopt als rode draad door de tentoonstelling.

In de tentoonstelling wordt onder meer stilgestaan bij het leven in de vrouwenloods, de plek waar de vrouwen en kinderen van de ‘inlandse’ KNIL-militairen in Indonesië woonden. Hoe was het leven daar georganiseerd en in hoeverre week het leven in een Drents woonoord daar eigenlijk vanaf? Ook wordt ingezoomd op de organisatie en het verloop van de reis van Indonesië naar Nederland. Wat mocht men meenemen, wat gebeurde er onderweg allemaal en hoe ging de verdeling over de woonoorden in zijn werk? Daarnaast laat de expositie zien hoe Molukse jongeren de sixties in Drenthe beleefden. Wat betekende de Indorock, hoeveel vrijheid gaf een eigen brommer en welke mogelijkheden bood de nieuwe tienertoer?

Groepje meisjes bij Kamp Schattenberg, 1958, fotograaf onbekend, collectie Drents Museum
Groepje meisjes bij Kamp Schattenberg, 1958, fotograaf onbekend, collectie Drents Museum

Molukkers in Drenthe

In 1951 kwamen ruim 12.500 Molukkers naar Nederland. Eén op de vijf Molukkers kwam in Drenthe terecht. Kamp Schattenberg in Drenthe was met ruim 2.500 inwoners een van de grootste twee woonoorden van Nederland. Uiteindelijk kwamen de ‘Drentse’ Molukkers voor een groot deel terecht in Molukse wijken in Hoogeveen, Bovensmilde en Assen (nog altijd de grootste Molukse woonwijk van Nederland). In de jaren zeventig speelden veel van de Molukse acties zich af in Drenthe.

Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Drenthe aankwamen. Het Drents Museum, Drents Archief, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en stichting ADAK (Aan de Andere Kant) staan daarbij stil. Zo is afgelopen week de vierdelige podcastserie Kamp Schattenberg gelanceerd, gemaakt door het archief in samenwerking met RTV Drenthe. En vanaf april is op geheugenvandrenthe.nl een interactieve plattegrond van het kamp te zien met verhalen en foto’s van de mensen die er leefden.

Ook interessant: Burgemeesters vragen om erkenning van Moluks leed
Boek: De Molukkers

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×