Week van de koloniale geschiedenis

Edison-verzameling naar Museum van de Twintigste Eeuw

Foto: Museum van de Twintigste Eeuw
Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn heeft onlangs een bijzondere verzameling fonografen en grammofoons in bruikleen ontvangen. De zogenaamde Edison-verzameling is vanaf nu te zien in het nieuwe gebouw van het museum op het Oostereiland van Hoorn.

De verzameling werd aangelegd door Jelle Attema. Hij probeerde lange tijd zelf een museum op te zetten in zijn woonplaats Zandvoort, maar dat lukte daar niet. Het Museum van de Twintigste Eeuw besloot deverzamelaar toen te benaderen. Uiteindelijk werd afgesproken dat Attema de verzameling in bruikleen zou geven aan het museum zodat de stukken toegankelijk worden voor een breed publiek.

- advertentie -

De collectie bevat onder meer een verzameling fonografen en grammofoons. Het museum over de verzameling:

Prachtige houten en metalen geluidsapparatuur staat er te pronken. Een deel is ook te horen, incidenteel bij demonstraties, maar altijd ook via de gratis AudioTour die het museum beschikbaar stelt. Er staat een model van de allereerste tinfoliefonograaf van Edison, ook zijn er tientallen versies van Nipper, het bekende witte hondje dat luistert naar de stem van zijn baas (His Masters Voice). Maar er staan ook voorlopers van de jukebox: Grote houten platenspelers met muntinworp die rond 1920 in danszalen werden gebruikt.

Deel van de verzameling – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw

Bijzonder is ook de verzameling speelgoed in de Edison-zaal: Tientallen platenspelers die speciaal voor kinderen werden gemaakt. Daarnaast zijn er onder meer pratende poppen te zien van rond 1890/1920 die met een grammofoonmechaniekje werken.

De collectie fonografen en grammofoons is speciaal omdat deze in een periode van veertig jaar is verzameld. Eigenaar Jelle Attema is expert op het gebied van de oude geluidsapparaten en restaureert en verkoopt ze ook al jaren.

Lees ook: Thomas Alva Edison (1847-1931)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: