Dark
Light

Een bijzonder miniatuur en een tekening van het Colosseum

Auteur:
1 minuut leestijd
Miniatuur uit 'Die pelgrimage van der menscheliker creaturen' (KB)
Miniatuur uit 'Die pelgrimage van der menscheliker creaturen' (KB)

In de expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn vanaf woensdag weer nieuwe topstukken uit de bijzondere collecties van de bibliotheek. Onder de stukken onder meer een handschrift uit ongeveer 1450 met een bijzondere miniatuur en een tekening van het Colosseum.

Miniatuur uit 'Die pelgrimage van der menscheliker creaturen' (KB)
Miniatuur uit ‘Die pelgrimage van der menscheliker creaturen’ (KB)
De Expositie Topstukken op de eerste verdieping van de KB is zes dagen per week gratis te bezichtigen. In een speciale rubriek op Historiek wordt steeds stilgestaan bij een ander topstuk dat tentoongesteld wordt.

Pelgrimage

De KB toont de komende maanden onder meer ‘Die pelgrimage van der menscheliker creaturen’, een allegorische tekst geschreven door Guillaume de Deguileville. De eerste miniatuur toont de auteur die in zijn droom een visioen krijgt van het hemelse Jeruzalem. De stad is te zien achter de muur en de stadspoort wordt bewaakt door een engel met een lang zwaard. Een van de heiligen biedt de auteur een ladder aan.

Hij beklimt de ladder, gekleed in nachtgewaad. In het vervolg van de tekst vertelt de auteur hoe de pelgrim de stad Jeruzalem kan bereiken.

Tekening van het Colosseum

Een ander bijzonder object is een tekening van Joan Raye van Breukelerwaert (1737-1823), die in Suriname werd geboren als zoon van de gouverneur-generaal van de kolonie. Op jonge leeftijd werd hij naar Nederland gestuurd. Na een studie rechten in Leiden vertrok hij in 1764 naar Constantinopel om daar als diplomaat te gaan werken in het Ottomaanse Rijk.

Tekening van het Colosseum van Joan Raye van Breukelerwaert (KB)
Tekening van het Colosseum van Joan Raye van Breukelerwaert (KB)

Zijn reis voerde door Duitsland en Oostenrijk; in 1766 bereikte hij de Bosporus. In 1769 keerde hij via Griekenland, Italië en Frankrijk terug naar de Republiek. Vele jaren later maakte hij een verslag van zijn reis, dat hij verluchtte met waterverf- en potloodtekeningen. De bijgevoegde tekening laat het Colosseum in Rome zien.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×