Tijdens de herinrichtingswerkzaamheden op het Kerkplein van de Maartenskerk in Doorn zijn graven met menselijke skeletresten uit de 17e of 18e eeuw gevonden.
De komende tijd onderzoeken archeologen of er in het gebied nog meer graven zijn. Ook hopen de onderzoekers sporen tegen te komen van een voorloper van de Maartenskerk, één van de oudste kerken van Utrecht.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug startte in december 2008 met de herinrichting van het gebied rond de Maartenskerk in Doorn. Archeologen begeleiden deze werkzaamheden om te voorkomen dat eventuele archeologische resten uit de geschiedenis, op de plek waar Doorn is ontstaan, ongezien verloren gaan.
De gevonden graveren dateren vermoedelijk uit de 17e of 18e eeuw. De archeologen sluiten niet uit dat er zich in het gebied ook middeleeuwse graven bevinden. Schriftelijke bronnen uit de tijd van Karel de Grote vermelden dat er in het oude Doorn, de ‘villa Thorhem’, al een kerk stond. Die kerk heeft aanvallen van de Vikingen doorstaan.
Het is momenteel nog niet duidelijk welk effect het archeologisch onderzoek heeft op de uitvoering van de herinrichtingswerkzaamheden.