Elburgse musea komen met tentoonstelling over Sobibor

Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha dat door archeologen in Sobibor gevonden is – Still Brandpunt
Twee Elburgse musea werken aan een tentoonstelling over vernietigingskamp Sobibor in Polen. In de tentoonstelling wordt speciaal aandacht besteed aan tien Joodse Elburgers die in het kamp om het leven kwamen.

In Sobibor werden ruim 170.000 mensen vermoord, waaronder 34.295 Nederlandse Joden. Op het terrein van het voormalige kamp wordt al jaren archeologisch onderzoek verricht.


- advertentie -
Sobibor – Foto: Jacques Lahitte

Archeologen hopen er sporen te vinden uit de periode van het bestaan van het vernietigingskamp. Onlangs werden onder meer twee naamplaatsjes gevonden van twee in Sobibor omgekomen kinderen. Museum Elburg en Museum Sjoel Elburg hopen dat de deze naamplaatjes straks ook in de tentoonstelling te zien zullen zijn.

Opstand

De tentoonstelling herdenkt ook een spectaculaire uitbraakpoging uit het concentratiekamp. Op 14 oktober 2013 is het precies zeventig jaar geleden dat ongeveer driehonderd Arbeitshäftlingen erin slaagden uit Sobibor te vluchten. De meesten van hen kwamen om bij de klopjacht die daarop volgde. Ook de Joden die in het kamp waren achtergebleven, werden vrijwel allemaal gedood. De nazi’s besloten na de opstand Sobibor met de grond gelijk te maken.

Met het tentoonstellingsproject Sobibor 1943-2013 willen Museum Elburg en Museum Sjoel Elburg een bijdrage leveren aan de herdenking van de geschiedenis van Sobibor.

Jules Schelvis

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan het verhaal van Jules Schelvis. Deze geboren Amsterdammer werd op 1 juni 1943 samen met 3005 andere Joden naar Sobibor getransporteerd. Na de oorlog bleek dat hij de enige overlevende van het transport was. Zijn getuigenissen worden in de tentoonstelling gecombineerd met informatie over de transporten en de levensverhalen van de tien Joodse Elburgers die in Sobibor omkwamen.

Bij het samenstellen van de tentoonstelling werken de Elburgse musea onder meer samen met de Stichting Sobibor, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Stichting voor Pools-Duitse Verzoening. Sobibor 1943-2013 is te zien van 27 september 2013 tot en met 1 februari 2014.

Gerelateerde boeken:

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: