Op zondag 13 november 2016 bespraken Europese leiders hoe ze om moesten gaan met de aankomende Amerikaanse president Donald Trump. De Belgische premier Michel liet die ochtend in het VRT-programma De zevende dag weten dat Europa wat hem betreft nu ook een defensie-unie moest worden. Dit omdat volgens hem onduidelijk is of Europa voortaan nog op Amerikaanse steun kan rekenen. Trump verklaarde eerder namelijk dat landen die onvoldoende bijdragen aan de NAVO, voortaan niet vanzelfsprekend op de Verenigde Staten hoeven te rekenen. De Europese leiders lijken รฉรฉn ding over het hoofd te zien: eerdere pogingen om Europa militair te verenigen, waren enkel reacties op externe Amerikaanse druk.
Maart 1948 sloten Frankrijk, Groot-Brittanniรซ en de Benelux het Verdrag van Brussel. Formeel een militaire samenwerking met de Verenigde Staten โ maar het verzekerde de twee Europese landen ook van steun bij een eventuele nieuwe oorlog met Duitsland. In 1950 verlengden de lidstaten de dienstplicht naar 24 maanden โ vanwege de Korea-oorlog, maar ook vanwege de West-Duitse herbewapening.
Nadat de Korea-oorlog in juni 1950 begonnen was, eiste Amerika militaire steun van Europa. Frankrijk, dat vanaf juli te maken kreeg met een opstand in Frans-Indochina (Vietnam, Laos, Cambodja) zegde dit pas na lang onderhandelen toe, in ruil voor Amerikaanse steun in Indochina. Belgiรซ stelde steun zo lang mogelijk uit. Het liet zich voor uranium uit Congo tegelijkertijd wel goed betalen door Amerikanen en Britten.
Pleven-plan
Andere Europese landen waren minder enthousiast. Vooral de Benelux-landen vreesden binnen de EDG overheerst te worden door de grote landen. Belgiรซ stribbelde zo lang tegen, dat president Eisenhower voorjaar 1953 dreigde de Amerikaanse en Britse troepen uit dat land terug te trekken. Ironisch genoeg verdween datzelfde jaar de grond voor de EDG. De Korea-oorlog werd beรซindigd en Jozef Stalin overleed. In 1954 kreeg Frankrijk een nieuwe premier, George Mendรจs France, die voor noch tegen de EDG was. In tegenstelling tot Monnet en Pleven was hij tegen supranationalisme. Nadat hij in juli de oorlog in Indochina beรซindigd had โ de Franse troepen zouden zich terugtrekken -, had hij geen reden om de EDG door te zetten. Eind augustus liet hij het Franse parlement erover stemmen. Het werd weggestemd.
Al zeventig jaar wil Amerika dat Europa zichzelf militair bedruipt. Als het er nu eindelijk van komt, heeft Trump nog voor zijn aantreden iets bereikt wat zijn voorgangers niet lukte.
Lees ook: Het Verenigd Europa van Winston Churchill
Boek: Europa. Een geschiedenis van grensnaties