Eva Weyl was kind in kamp Westerbork

1 minuut leestijd

Eva samen met haar vader (Collectie Eva Weyl)
Volgende week zondag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Eva Weyl vertelt dan onder meer over de tijd dat zij als kind in doorgangskamp Westerbork verbleef.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overlevenden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek. Het herinneringscentrum over Eva Weyl:

“Eva Weyl kwam in 1942 als Joods meisje van zes jaar met haar ouders in kamp Westerbork. Haar ouders vluchtten vóór de oorlog vanuit Duitsland naar Arnhem, waar Eva werd geboren. Vader Weyl begon in Arnhem een textielzaak. Om het gezin bijeen te houden, gaven Eva’s ouders gehoor aan de oproep van de nazi’s zich te melden in kamp Westerbork.

Eva ging in het kamp naar school en maakte de schijnwereld, die kamp Westerbork was, van dichtbij mee. Doordat haar vader administratief werk deed in het kamp, werd het gezin niet gescheiden en kon Eva samen met haar ouders en een andere familie in een kleine barak wonen. Uiteindelijk maakte ze er samen met haar ouders op 12 april 1945 de bevrijding mee. Omdat ze niet eerder dan augustus 1945 het kamp kon verlaten, was ze ook getuige van het feit dat er NSB-ers in kamp Westerbork werden opgesloten.”

Weyl draagt dit deel van haar levensverhaal dagelijks met zich mee in de vorm van een bijzondere ring. Daarover zal ze tijdens de ooggetuigenlezing ook vertellen.

De lezing van Eva Weyl in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 29 juli om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×