Expositie: Verbreek de ketenen!

Precies anderhalve eeuw geleden, op 1 juli 1863 klonken eenentwintig kanonschoten in Paramaribo. Ze waren van grote betekenis, op dat moment werden de slaven van Suriname namelijk vrije mensen. Naar aanleiding van dit historische is in het Atrium van het Haagse stadhuis een maand lang een expositie te zien onder de titel Verbreek de ketenen, 150 jaar afschaffing slavernij.

De expositie die is georganiseerd door het Haags Historisch Museum, bevat onder meer kunstwerken van de Nederlands-Surinaamse kunstenares Rita Maasdamme. Haar poppen vertellen het verhaal van de trans-Atlantische slavernij en de gevolgen daarvan.


Verschillende taferelen verbeelden de sleutelmomenten uit de slavernijgeschiedenis waarin verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen klederdrachten en de flora en fauna van Suriname en de Antillen een hoofdrol spelen. Voorbeelden hiervan zijn de Tula-opstand op Curaçao en de Hindoestaanse immigratie naar West-Indië (Suriname).

- advertentie -

In de expositie zijn ook kunstwerken te zien van kunstenaar Marcel Pinas, een afstammeling van de N’dyuka Marrons van Suriname. Het behoud van cultuur, en in het bijzonder Marron cultuur, loopt als een rode draad door al het werk van deze kunstenaar.

Afschaffing slavernij

De Wet op de Afschaffing van de Slavernij werd in 1862 aangenomen. Nederland had in de zeventiende eeuw een voortrekkersrol in de slavenhandel. Vanaf de West-Afrikaanse kust werden duizenden slaven verscheept door de West-Indische Compagnie (WIC). De afschaffing van de slavernij was dus een bijzondere gebeurtenis. Het moment dat de eenentwintig kanonschoten klonken in Paramaribo wordt nog altijd gevierd op het feest ‘Keti, Koti’ (vertaald: Verbroken Ketenen).

Activiteiten

Tijdens de expositie in het Haags stadhuis worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd, zoals modeshows, workshops, rondleidingen en vertellingen. Meer informatie daarover is te vinden op www.haagshistorischmuseum.nl. De tentoonstelling loopt van 3 juni tot en met 3 juli 2013.

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: