Dark
Light

Flinke celstraffen voor activisten die schilderij Van Gogh besmeurden met soep

1 minuut leestijd
Phoebe Plummer (links) en Anna Holland tijdens hun actie in de National Gallery, 2022
Phoebe Plummer (links) en Anna Holland tijdens hun actie in de National Gallery, 2022 (Just Stop Oil)

Twee klimaatactivisten van de groep Just Stop Oil zijn in Engeland veroordeeld voor het gooien van tomatensoep over Vincent van Gogh’s iconische schilderij De Zonnebloemen in de National Gallery in Londen. De rechter achtte de twee schuldig aan “criminele beschadiging”. De straffen zijn niet mals. De twee werden veroordeeld tot twee jaar celstraf en twintig maanden cel.

De actie vond plaats in oktober 2022. Om aandacht te vragen voor de strijd tegen fossiele brandstoffen bezochten Phoebe Plummer (23) en Anna Holland (22) toen de beroemde National Gallery en gooiden ter plekke twee blikken Heinz-tomatensoep over het schilderij. Dankzij een beschermend glazen scherm bleef het schilderij zelf onbeschadigd, maar de kostbare zeventiende-eeuwse Italiaanse lijst van het kunstwerk liep wel schade op. Volgens het museum kost het ongeveer twaalfduizend euro om de lijst te herstellen.

Na het gooien van de soep lijmden de twee actievoerders zich vast aan de muur.

‘Crimineel’

In de rechtszaal uitte rechter Christopher Hehir felle kritiek op de jeugdige activisten. Hij omschreef hun stunt als “idioot” en “crimineel” en benadrukte dat Van Gogh’s werk deel uitmaakt van het mondiale culturele erfgoed. Dezelfde rechter legde in juli van dit jaar nog celstraffen van vier en vijf jaar op aan andere eco-activisten die uit protest grote delen van de autosnelweg M25 afsloten.

Phoebe Plummer verdedigde zichzelf in de rechtszaal. Ze hield een twintig minuten durend pleidooi waarin ze onder meer verwees naar historische figuren zoals Emmeline Pankhurst en Nelson Mandela, en stelde dat geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid noodzakelijk is om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. De rechter achtte de gevolgen van hun acties echter onacceptabel en nam het de activisten kwalijk dat ze het risico namen het schilderij “onherstelbaar te beschadigen”. Plummer kreeg de zwaarste straf opgelegd.

Bronnen â–¼

-https://www.theguardian.com/environment/2024/sep/27/just-stop-oil-activist-phoebe-plummer-jailed-throwing-soup-van-gogh-sunflowers
-https://www.standard.co.uk/news/crime/van-gogh-sunflowers-just-stop-oil-national-gallery-heinz-soup-b1184555.html
×