Dark
Light

Geen auto’s meer rond Colosseum

Auteur:
1 minuut leestijd
Colosseum in Rome
Colosseum in Rome (CC BY-SA 2.5 - Diliff - wiki)

Rond het Colosseum in Rome rijden sinds zaterdagochtend geen auto’s meer. Dat het gebied rond het wereldberoemde monument autovrij wordt is mede te danken aan Ignazio Marino, de nieuwe burgemeester van de Italiaanse hoofdstad.

Via dei Fori Imperiali - Foto: CC/Paolo
Via dei Fori Imperiali – Foto: CC/Paolo
De milieubewuste Marino ergerde zich aan het vele verkeer op de Via dei Fori Imperiali, de weg die vanaf het Piazza Venezia naar het Colosseum loopt. Hij wil dat het Colosseum en het Forum Romanum, het centrum van het oude Rome, onderdeel gaan uitmaken van een soort archeologisch park voor voetgangers.

Er wordt zelfs gesproken over het weghalen van asfalt waarna archeologen het gebied kunnen onderzoeken. Opgegraven objecten zouden vervolgens in het gebied tentoongesteld kunnen worden.

Naar aanleiding van de zogenaamde ‘mobiliteitsrevolutie’ van burgemeester Ignazio Marino is er zaterdagavond een groot feest: Notte dei Fori. Helemaal autovrij wordt het gebied overigens niet. Er mogen nog wel enkele bussen langs het Colosseum rijden. De Via dei Fori Imperiali werd tussen 1924 en 1932 in opdracht van dictator Benito Mussolini aangelegd.

Opknapbeurt

Er is deze dagen sowieso veel aandacht voor het Colosseum. Enkele dagen geleden kwam een eind aan een lange juridische strijd om het restaureren van het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk.

Dat het Colosseum toe is aan een restauratie is al langer duidelijk. Er vallen geregeld delen van het monument naar beneden. Een jaar geleden werd bekend dat schoenfabrikant Tod’s vijfentwintig miljoen euro in de restauratie wilde steken. In ruil daarvoor wilde het bedrijf het Colosseum echter gebruiken voor reclamedoeleinden.

Verschillende groeperingen protesteerden hiertegen omdat ze bang waren dat Tod’s een grote reclamezuil van het monument zou maken. De baas van het schoenenbedrijf heeft echter beloofd dat hij de steigers om het monument niet zal gebruiken om grote reclame voor zijn schoenen aan op te hangen.

De Italiaanse minister van Cultuur heeft afgelopen week het schema voor de werkzaamheden bekendgemaakt. De eerste fase van de verbouwing duurt 915 dagen. De buitenmuren en bogen worden als eerst onder handen genomen. Gedurende de restauratie blijft het monument wel toegankelijk voor het publiek.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×