Week van de koloniale geschiedenis

Geld voor behoud digitaal filmerfgoed

Minister Bussemaker (cultuur) stelt dit jaar 8 ton beschikbaar aan het EYE Filmmuseum voor de digitalisering van filmerfgoed én het beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Vanaf 2017 investeert de minister hier jaarlijks 1 miljoen euro in. Zij maakte dit vandaag bekend tijdens de opening van het EYE Collectiecentrum in Amsterdam.

Bussemaker:

“EYE biedt een unieke combinatie van conserveren én participeren, van bewaren én tentoonstellen, van verzamelen én revitaliseren. Ik vind het belangrijk dat EYE dit ook in de toekomst kan blijven doen. Die toekomst zal ook voor de film grotendeels digitaal zijn. En daarom stel ik dit jaar én de jaren na 2017 extra geld beschikbaar ter beschikking om het filmerfgoed ook in het digitale tijdperk houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken.”

Het EYE heeft een omvangrijke collectie van onder andere 40.000 films, 700.000 foto’s en ruim 4 duizend soundtracks en geluidsfragmenten. Na meer dan 100 jaar op celluloid te zijn opgenomen, vertoond en bewaard, is film in korte tijd volledig digitaal geworden. Door de extra financiële bijdrage kan ook in het digitale tijdperk de filmcollectie bewaard worden voor de toekomst.

Bekijk bijzondere historische video’s
Boek: 100 Mooiste films uit de geschiedenis

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: