Geliquideerde ‘verrader’ vermoedelijk gevonden

1 minuut leestijd
Grafsteen Pieter Hoppen op het Ereveld Loenen - wiki
Grafsteen Pieter Hoppen op het Ereveld Loenen - wiki

In de omgeving van Staphorst is vandaag mogelijk het lichaam van Pieter Hoppen opgegraven. Hoppen werd in 1943 door leden van het verzet om het leven gebracht omdat hij een verrader zou zijn.

Het lichaam van Pieter Hoppen kon worden opgegraven na aanwijgingen van een verzetsman met wroeging: Gerrit Gunnink. Deze deed vanavond bij actualiteitenrubriek Netwerk zijn verhaal.

Pieter Hoppen was een onderduiker van wie het verzet dacht dat hij een verrader was. Hoppen zou hebben gespioneerd voor de Duitsers waarna het verzet besloot hem te liquideren. Gerrit Gunnink, een voormalig lid van het verzet in Meppel, biechtte tegenover de familie van Hoppen en een verslaggever van Netwerk onlangs zijn betrokkenheid bij de moord op de onderduiker op.

DNA-test

Hij begroef het lichaam van Hoppen op een boerenerf in Staphorst. Vanmorgen gingen twee leden van de identificatiedienst van Defensie met behulp van een graafmachine op aanwijzingen van Gunnink op zoek naar de lichaamsresten van de geliquideerde onderduiker. Familieleden van Hoppen waren bij de opgraving aanwezig. Er werden inderdaad menselijke resten aangetroffen.

Zesenzestig jaar na zijn liquidatie zijn nu vermoedelijk de skeletresten van Pieter Hoppen opgegraven. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht laat een dna-test doen om vast te stellen of de gevonden menselijke resten inderdaad die van Hoppen zijn.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×