Dark
Light

‘Geschiedenis van Zeeland’ winnaar Zeeuwse Boekenprijs

Auteur:
1 minuut leestijd
Geschiedenis van Zeeland. Deel III 1700-1850
Geschiedenis van Zeeland. Deel III 1700-1850

Het derde deel van de boekenreeks Geschiedenis van Zeeland heeft de Zeeuwse Boekenprijs 2014 gewonnen. Dat is afgelopen weekend bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

Het boek is geschreven door de historici Paul Brusse en Arno Neele en sociologe Jeanine Dekker. De beeldredactie werd verzorgd door Katie Heyning. In het derde deel van de boekenreeks over de Zeeuwse geschiedenis staat de periode tussen 1700 en 1850 centraal. Het winnende boek staat onder meer stil bij het verval van de Zeeuwse handel en scheepvaart, de leegloop van de steden en de transitie van een stedelijke handelseconomie naar een agrarische samenleving. De bloei van de landbouw zorgde voor nieuwe welvaart en creëerde een rijke boerenstand, de emancipatie van de katholieke kerk bracht meer vrijheid en er ontstond een nieuwe culturele infrastructuur, die tot uiting kwam in geleerde gezelschappen en tijdschriften wat resulteerde in een hernieuwd Zeeuws identiteitsbesef.

Vast referentiepunt

De jury, die werd voorgezeten door commissaris van de koning Han Polman, was zeer te bespreken over het boek. Uit het juryrapport:

“Het is een schitterend verzorgd, uitbundig geïllustreerd werk dat een afgewogen beeld van de Zeeuwse geschiedenis geeft en een vast referentiepunt voor toekomstig onderzoek zal zijn. Er in worden de dramatische ontwikkelingen soeverein en trefzeker beschreven en zijn de ontwikkelingen gedetailleerd, zonder verbrokkeling, in brede streken neergezet.”

Meer informatie over het winnende boek
Complete set: Geschiedenis van Zeeland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×