Getty Museum geeft Griekse oudheden terug

Het J. Paul Getty Museum in Los Angeles heeft drie marmeren voorwerpen uit de collectie teruggegeven aan Griekenland. Twee van de 2400 jaar oude museumstukken maakten volgens het Griekse ministerie van Cultuur deel uit van een met reliëfsculpturen versierde grafsteen. Ze worden nu herenigd met een derde stuk van het grafmonument dat al in een Grieks museum staat.

Het Getty Museum gaf ook een marmeren plaat met tekst terug die in verband wordt gebracht met een religieus festival. De objecten uit de vijfde eeuw voor Christus arriveerden vrijdag in Athene.

De afgelopen jaren gaf het Amerikaanse museum al vier eeuwenoude werken terug, waaronder een gouden krans die illegaal werd opgegraven in het noorden van Griekenland. In ruil voor de museumstukken overweegt Griekenland nu een ander stuk Oud-Griekse kunst aan het Getty te lenen.

~ Natascha NeefParakalo

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: