Google digitaliseert 250.000 boeken British Library

/
1 minuut leestijd

Google heeft met de British Library afgesproken om 250.000 historische boeken uit het archief van de bibliotheek te gaan digitaliseren. De boeken worden vervolgens online toegankelijk gemaakt. De British Library, een van de grootste bibliotheken ter wereld, heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de kwart miljoen boeken straks voor iedereen gratis toegankelijk zijn via de website van de British Library en de Google Books-website. De aan het digitalisatieoproject verbonden kosten komen voor rekening van Google.

De te digitaliseren boeken dateren uit de periode 1700-1870. Een interessante historische periode. De boeken gaan over een keur aan onderwerpen: van de Franse Revolutie tot de afschaffing van de slavernij en van de ontwikkeling van het treinverkeer tot de Krimoorlog.

Onder de eerste documenten die gedigitaliseerd worden bevinden zich onder meer feministische pamfletten over koningin Marie-Antoinette (1755-1793) en een in 1755 in Amsterdam gepubliceerd werk over de geschiedenis van het nijlpaard.

Google is niet het enige bedrijf waarmee de British Library samenwerkt als het gaat om het digitaliseren van boeken. De bibliotheek hoopt dat rond het jaar 2020 het merendeel van de honderdvijftig miljoen stukken uit de collectie zijn gedigitaliseerd.

Internetbedrijf Google scant in Europa alleen boeken waarop geen auteursrecht meer rust. Het bedrijf heeft eerder al met verschillende andere bibliotheken afspraken gemaakt over het digitaliseren van boeken. Zo sprak de bibliotheek vorig jaar bijvoorbeeld met de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag af om 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw te digitaliseren. Ook deze boeken zijn straks gratis toegankelijk via de Google Books-website.

Reuters: British Library teams up with Google

https://youtu.be/1VhqfEO-1XI

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hierna verschenen

Spelen met de Sterrennacht van Vincent van Gogh