Week van de koloniale geschiedenis

Goran Hadzic pleit onschuldig

Foto: Still YouTube
Goran Hadzic, de voormalige leider van de Kroatische Serviërs, heeft tegenover het Joegoslavië-tribunaal woensdag onschuldig gepleit.

Na de arrestatie van Ratko Mladic was hij de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger die gezocht werd door het Joegoslavië-tribunaal. Vorige maand werd hij opgepakt en overgebracht naar Den Haag omdat het Joegoslavië-tribunaal een groot aantal aanklachten tegen hem had voorbereid. In het bijzonder wordt Hadzic beschuldigd van medeplichtigheid aan het Bloedbad van Vukovar.Tijdens dit bloedbad, dat tussen 18 en 20 november 1991 bij de stad Vukovar plaatsvond, werden zeker 250 mensen vermoord. Het merendeel van de slachtoffers bestond uit Kroaten.

- advertentie -

De 52-jarige Hadzic verscheen woensdag voor de tweede keer voor de rechters. De eerste keer had hij geweigerd een verklaring af te leggen. Woensdag sprak hij dus wel. Toen de Belgische rechter Guy Delvoie hem vroeg of hij schuldig of onschuldig pleit voor de aanklachten van misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden antwoordde Hadzic:

Onschuldig, edelachtbare.

Hadzic wist zijn uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal zeven jaar lang te voorkomen. Op 20 juli jongstleden werd hij uiteindelijk in Servië opgepakt. Nog dezelfde dag gaf het Servische Oorlogstribunaal in Belgrado toestemming voor zijn uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: