Bij Hjarnø, een klein eiland voor de oostkust van Jutland, hebben archeologen een goudschat uit de zesde eeuw na Christus gevonden. De eerste gouden objecten werden al in 2016 ontdekt door twee amateurarcheologen met een metaaldetector. Deze brachten een museum in het nabijgelegen Vejle op de hoogte. In de periode hierna werden ter plekke nog veel meer vondsten gedaan, waaronder juwelen, kralen, een naald en gouden parels.
De goudschat bestaat in totaal uit 34 objecten, waarvan 27 van puur goud. Dat de persoon die de goudschat begroef vermogend was is wel duidelijk, maar waarom de schat werd begraven is onbekend. In een poging een verklaring te vinden, legt het Vejle museum zelfs een verband met de uitbarsting van de Ilopango-vulkaan in centraal El Salvador in 536 n.Chr. Volgens sommige lezingen zorgde deze uitbarsting ook in Europa voor grote klimaatveranderingen en hongersnood. Delen van Scandinavië kregen hierdoor te maken met een bevolkingsdaling. In Zweden zijn er bijvoorbeeld gebieden waar tot 75 procent van de dorpen in deze periode werden verlaten.
Misschien, zo fantaseert het museum in Vejle, schrok de eigenaar van de schat zo van alle veranderingen dat deze uit angst besloot zijn goud aan de goden te offeren. Misschien zou dat hen gunstiger stemmen… Hard bewijs hiervoor ontbreekt echter.
Verder onderzoek:
De komende tijd wordt de schat nader onderzocht. Archeologen hopen onder meer te achterhalen waar het goud vandaan komt en hoe het is gemaakt. Alle gevonden sieraden zijn vrij klein. Op enkele zijn zeer gedetailleerde ontwerpen aangetroffen. De gouden naald is klein en mooi, en de vorm is volgens de onderzoekers niet eerder gezien.
Het Vejle Museum is van plan de gevonden schatten na het onderzoek tentoon te stellen.
Deense video over de ontdekking:
Bronnen ▼
-https://www.thelocal.dk/20180925/archaeologists-celebrate-spectacular-discovery-of-danish-iron-age-treasure