Dark
Light

Hema en Philips onderzoeken gebruik DDR-dwangarbeiders

Auteur:
1 minuut leestijd
Trabantjes in de DDR - Foto: CC/fdecomite
Trabantjes in de DDR - Foto: CC/fdecomite

Trabantjes in de DDR - Foto: CC/fdecomite
Trabantjes in de DDR – Foto: CC/fdecomite
Zowel Philips als Hema gaan onderzoeken of er in jaren zeventig en tachtig zaken is gedaan met bedrijven uit de DDR die gebruik maakten van dwangarbeiders.


Onlangs bleek uit onderzoek in de archieven van de Stasi, de beruchte geheime dienst in de DDR, dat veel Oost-Duitse bedrijven werk lieten doen door politieke gevangenen. Hierover werd gepubliceerd in het boek Knastware für den Klassenfeind.

Verschillende westerse bedrijven, waaronder Nederlandse, blijken mede dankzij deze dwangarbeid destijds goedkoop aan producten te zijn gekomen. De Hema nam bijvoorbeeld goedkope broodtrommels hebben afgenomen en C&A kocht sportschoenen die in de DDR door dwangarbeiders zouden zijn gemaakt.

Excuses

In de Stasi-archieven duiken onder meer de namen van bedrijven als Wehkamp, Hema, C&A, Philips en Shell op. De Hema liet donderdag al weten een onderzoek in te stellen en nu blijkt ook Philips in de zaak te duiken. Volgens een woordvoerder zijn excuses op zijn plaats, mocht blijken dat het bedrijf inderdaad heeft geprofiteerd van de dwangarbeid in de DDR.

EenVandaag: Nederlandse producten ‘Made in DDR’

sitestat

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×