Jouke Turpijn, docent Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat de viering 200 jaar Koninkrijk veel te ver is opgerekt. “Het moet over zoveel dingen gaan, dat het eigenlijk nergens over gaat”, aldus de historicus in een opiniestuk in de Volkskrant.
Komend weekend barsten de festiviteiten rond het tweehonderdjarig bestaan van het Nederlandse koningshuis los. Op het strand van Scheveningen wordt de landing van de latere koning Willem I nagespeeld. De viering loopt tot september 2015 en het nationale herdenkingscomité wil in die periode vijf “verworvenheden” onder de aandacht brengen van het publiek: ‘persoonlijke rechten en vrijheid’, ‘bestuurlijke stabiliteit’, ‘internationale oriëntatie’, ‘actief burgerschap’ en ‘eenheid in verscheidenheid’. Turpijn is er niet van onder de indruk:
“Het zijn eerder onderwerpen uit verkiezings- dan uit feestprogramma’s. Zij zijn immers geen vaste gegevens, maar actuele politieke vraagstukken die veel over het heden en weinig over het verleden van Nederland zeggen.”
De historicus vreest dat het feest (net als voorgaande edities in 1913 en 1963) een flop wordt. De herdenkingsavond die voor aankomende zaterdag gepland staat, heeft volgens hem – met optredens van onder meer Guus Meeuwis en Caro Emerald – ook weinig met geschiedenis te maken. Hij betreurt dit:
“Een herdenking zou geen a-historisch entertainment moeten zijn.”
De historicus denkt dat van de herdenking nog wel wat te maken valt, maar verwacht duidelijk niet zoveel van het nationaal comité.
Gelukkig heeft niemand een monopolie op de publieke ruimte. Het is zaak de festiviteiten de komende maanden te gebruiken om met elkaar in debat te gaan. De herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog en de slavernij laten zien dat herdenken alleen diepgang krijgt als er aandacht is voor het geleden leed.
Turpijn hoopt verder dat er veel aandacht zal zijn voor de drie grote biografieën van koning Willem I, II en III. Die verschijnen vrijdag. Volgens hem zal de negentiende eeuw dankzij deze biografieën nooit meer hetzelfde zijn.
Lees het opiniestuk van Jouke Turpijnhier