Week van de koloniale geschiedenis

Herdenking Slag om Arnhem

John Frostbrug
Op verschillende plekken in Nederland wordt dit weekend de Slag om Arnhem herdacht. Het is dit weekend precies 67 jaar geleden dat die slag begon. De slag maakte onderdeel uit van Operatie Market Garden die Nederland in 1944 moest bevrijden van de Duitse bezetter. Bij Arnhem werd de strijd echter verloren, waardoor de bevrijding uiteindelijk een half jaar – en een hongerwinter – langer duurde.

Vrijdagavond werd al een herdenkingsbijeenkomst gehouden aan de voet van de historische John Frostbrug.De bijeenkomst werd door ongeveer duizend mensen bijgewoond. Onder hen enkele tientallen veteranen. Er werd op de ‘brug te ver’ onder meer een zogenaamde slow march gehouden door de Massed Band van Pipes & Drums.

- advertentie -

Boven de Ginkelse Heide bij Ede landen zaterdag duizend parachutisten uit Nederland, Amerika, Italië en België.

De officiële herdenking vindt zondag plaats op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Op dit ereveld liggen 1754 soldaten, piloten en mariniers die tussen september 1944 tot april 1945 sneuvelden. De meesten van hen kwamen om tijdens de Slag om Arnhem.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: